När insikten kommer att det är dags att sälja ditt bolag och livsverk förknippas det ofta med obehag och en jobbig känsla. Egentligen borde det vara tvärtom, det är ju då du börjar förstå vidden och värden i det du har byggt och förvaltat. När ditt beslut har mognat gäller det att inte vela för länge, för då kan det drabba din drivkraft och din verksamhet kan tappa fart. Det gäller att sätta igång din tankeprocess för att få en klar plan och en realistisk tidtabell som inte tar bort fokus på din vardagliga ledning av bolaget. Det finns allmänna uppfattningar om att en säljprocess ska inledas minst två år innan du kan förverkliga din exit. Det beror egentligen på hur duktig du har varit på att bygga upp ditt strukturkapital och hur bra du lyckats hålla dig ifrån bolagets dagliga verksamhet.
Starta i tid
Att bara starta försäljningsprocessen kommer att kräva en hel del av dig. Du behöver struktur, milstolpar samt knyta till dig både gamla och nya rådgivare med relevanta kompetenser. Du ska alltså styra upp försäljningsprocessen parallellt med den operativa vardagen i bolaget. För att uppnå önskat resultat med din försäljning så behöver du fundera igenom en del redan från början. Det kan vara:
-vilka är mina mål med försäljningen?
-ska jag vara inblandad i hur företaget drivs efter att jag sålt?
-ska jag sälja hela bolaget? delar av bolaget?
-vem är den optimala köparen? familjemedlemmar, medarbetare, andra?
-hur mycket är bolaget beroende av mig?
-när är bästa tiden att sälja?
Om du bestämmer dig att lämna över ditt företag till något av dina barn så är det bra att du engagera dem så tidigt som möjligt i processen. En lyckad start är att avslöja din vilja så att du ger dem god tid att tänka igenom om de vill driva ditt företag eller ej och i det fall hur de vill välja att driva företaget vidare. Detta kan hjälpa dem att själva hitta sin motivation i processen inför och i samband med övertagandet. Ta gärna med extern hjälp i samtalen runt bordet så att ni inte hamnar i en konflikt och oenigheter inom familjen. När ett bolag ska gå vidare till en närstående gäller det att ni kommer överens om vem eller vilka i familjen som ska ta över företaget samt när i tiden det kan tänkas ske. Försök att i ett tidigt skede komma fram till att ett av barnen tar över företaget för att undvika att barnen ska dela på det. Här stöter du sannolikt på utmaningar med värdering av ditt företag och hur de syskon som inte tar över ditt företag ska ersättas ekonomiskt. Det kräver långtgående förhandlingar och att värdet av ditt bolag bestäms nu och då. Den summan ska gälla framöver.
Ska du sälja ditt bolag eller delar av det till dina medarbetare har du helt andra utmaningar. De medarbetare som visar intresse måste fortsättningsvis ha sitt obrutna engagemang i bolaget samtidigt som de ska sätta sig in i hur ägarförhållanden ter sig, samt hur det kommer att påverka dem och organisationen i framtiden.
En annan viktig sak att fundera på är din egen privatekonomi och hur en försäljning kommer att påverka dig efter att du överlåtit ditt bolag. Det gäller främst i det fall du avser att överlåta ditt företag till dina barn.
Vill du ha hjälp med din överlåtelse, kontakta VD-stödet.
Sven-Erik Adolfsson Daniel Nakell
