-Hej Niklas, du är ju VD för Scartab. Kan du berätta lite om företaget och er bransch?
Scartab är ett bolag som är verksamt i återvinningsbranschen. Vi återvinner metaller och övrigt material ur uttjänta elanläggningar i allmänhet. Ställverk och transformatorer utgör en stor del av detta. Vi tar fullt ansvar hela vägen från ställverk till smältverk som vi brukar säga och det skiljer oss från många av våra konkurrenter. Vårt bolag är beläget på Tjörn och vi har idag 22 anställda. Vi har stor kompetens inom vår nisch. Projekten är ofta unika och tack vare våra anställdas gedigna erfarenhet kan de ta fram den lösning som passar beställaren bäst för det unika objektet. Några av oss arbetar på Svanviks industriområde på Tjörn, men vi har också ett antal demonteringsteam som arbetar ute i fält.
Vår bransch är starkt reglerad av miljölagstiftning, så det kräver en hel del myndighetsrapportering och tillstånd för att bedriva verksamhet av det här slaget. Det kräver då i sin tur att vi som arbetar på Scartab arbetar strikt efter kvalitets- och miljöledningssystem. Inte sällan arbetar vi också i säkerhetsklassade anläggningar, vilket kräver att vi ställer hårda krav och gör bakgrundskontroller på de personer som vi rekryterar.
-Berätta lite om er resa!
Scartab har varit verksamma inom återvinningsbranschen i mer än 20 år. Vi råkade ut för en brand för 5 år sedan som förstås skakade om oss rejält. Själv kom jag in i verksamheten strax efter branden och under min första tid som VD hade jag fullt upp med att få verksamheten på fötter igen efter det hårda slaget. Men i tre års tid har vi kunnat fokusera fullt ut på vår verksamhetsutveckling.
-Hur går det för er nu då?
Sedan branden har vi ökat omsättningen med en faktor 3 och vi är idag ett expansivt och välmående bolag. I vår senaste satsning håller vi på med att starta upp ett systerbolag i Danmark.
-Berätta lite om ert samarbete med VD-stödet!
Vi på Scartab har arbetat ihop med VD-stödet i drygt fyra år. Inom ramen för ett affärsstödsprogram har vi fått hjälp främst med det strategiska arbetet. Kort och gott har det handlat om att vi har fått hjälp med att arbeta med rätt frågor och i rätt ordning i vår verksamhetsutveckling. Frågor av karaktären "Kommer det här arbetssättet att fungera även om 5 år när ni har blivit dubbelt så stora?" har fått oss att tänka ett varv extra i vår verksamhetsplanering.
Vid sidan om detta har vi fått praktiska råd som fungerat i allehanda frågor under resans gång. Vi uppskattar att VD-stödet arbetar teambaserat inom affärsstöds-programmet. Det har givit oss tillgång till riktigt vassa experter beroende på den utmaning som är aktuell för stunden.
I vår verksamhetsutveckling har vi själva gjort grovjobbet, men VD-stödet har hela tiden funnits där i bakgrunden och viskat goda råd i örat på oss när vi behövt dem som mest.
- Kan du berätta om något som du och ni på Scartab är extra stolta över?
Vår slogan är "Vi skapar kretslopp!" och alla vi som jobbar på Scartab är stolta över att vi varje dag bidrar till att göra en god insats för vår planet. Man kan ju inte komma ifrån att metaller är en nödvändig insatsvara inom industrin och samhället i stort. Men det är stor skillnad på metall och metall sett ur ett miljöperspektiv. Användning av återvunnen metall ger en avsevärt lägre negativ påverkan på planeten jämfört med att bryta fram jungfrulig råvara ur gruvor. Det ligger också helt rätt i tiden att använda återvunnet material. Allt fler företag ser om såväl sina kostnader som den påverkan som framställningen av deras produkter har på planetens välmående.
Dessutom är vi förstås lite stolta över att vi fick en DI Gasellutmärkelse förra året och vi strävar efter att få utmärkelsen i år igen.
-Något annat du skulle vilja lägga till?
Jag hoppas att alla som läser den här artikeln väljer att följa oss på LinkedIn.
-Tack för intervjun Niklas.
Ingen orsak. Är det inte dags att vi jobbar lite nu också?
Intervjun med Niklas Karlsson genomfördes av Marcus Meijerbom
