- Praktiska råd som fungerar

Hur behåller jag sommarens goda energi

Ledarskap | 2019-10-15

Hösten är på väg med klara soliga dagar och det är full fart på jobbet igen. Det är ofta den tiden på året då vi bestämmer oss för att förändra och göra nya saker. Motivationen är stor och vi vill gärna göra allt på en gång, ungefär som med nyårslöftena. Det är lätt att gapa för stort och försöka göra för mycket. Mitt första tips blir därför - ta en sak i taget. Men frågan är, hur ska jag kunna behålla energin från sommarens lediga dagar och inte fastna i ekorrhjulet igen?

Här kommer några olika tips på hur du kan förändra din vardag och göra livet lite enklare och bättre.

- Sätt nya gemensamma mål med medarbetarna så att alla blir delaktiga. Gärna i form av delmål så att ni snart kan fira att målet är uppnått. 

- Initiera Gå-möten. Alla möten måste inte ske runt ett bord. Sitter vi stilla kan de kemiska reaktionerna i hjärnan göra att vi låser oss i en tankebana och vi kommer inte vidare. Ta en promenad istället. Förutom att det rensar och ger hjärnan ny energi får vi också motion. Gå en promenad efter lunch och du får frisk luft och ett extra tillskott dagsljus.

- Håll ordning i din mejlkorg. Många av oss får mängder av mejl som måste hanteras på ett eller annat sätt. Boka tider på dagen då du öppnar mejlen, däremellan stäng av aviseringen. Hantera – Sortera – Kasta är sedan ett bra kom ihåg.                                                                                                                                                                                                      Tänk till en extra gång innan du cc:ar en kollega: är det verkligen nödvändigt? Likadant med ”svara alla”, behöver alla veta vad du svarar? Det minskar inte mejlen i din inkorg men kan skapa nya vanor i bolaget. 

- Gör en lista på vad som är viktigast att göra kommande vecka, Prioritera! Vi ska inte bara göra saker rätt, utan också göra rätt saker.

- Det är lätt att skriva ”göralistor” som blir lika långa som barnens önskelistor till tomten. Men att också använda sig av ”ha gjort listor” är nog så viktigt, både för dig själv och för verksamheten. Vi behöver känna oss nöjda och stolta över vad vi har åstadkommit, ofta under en ganska kort tid.  

- Ta en stunds reflektion innan du går hem; gjorde jag rätt saker? Kunde jag ha gjort annorlunda? Vad gjorde jag bra idag? Ge dig själv en klapp på axeln. Uppdatera ”göralistan” inför morgondagen – gör det viktigaste först! Läs gärna artikeln ”Är du händelsestyrd” genom att följa länken . "Är du händelsestyrd"

- Planera in tid före och efter möten för förberedelse- och efterarbete.  Vi behöver också ställtid mellan möten för att kunna skifta fokus.

- Planera in egen tid i kalendern. Vad du gör just då beror på vad som är viktigast just då; förbereda medarbetarsamtal, uppdatera affärsplanen eller din egen återhämtning.  Särskilt viktigt om ni har gemensam kalender så att andra kan boka in aktiviteter. ”Syns det inte i kalendern så finns det inte”

- Stäng av telefonen emellanåt och skapa tid för att fokusera på viktiga uppgifter. Stäng av telefonen och datorn när du ska sova. Låt telefonen och datorn vara orörda sista timmen innan du går och lägger dig så sover du bättre.

- Sist men inte minst skratta och gör saker som du tycker är roligt och som ger dig ny energi. Var spontan och nappa på aktiviteter även om orken tryter just då. Det känns gott efteråt.

Agneta Nyberg

Share
ÖRAT - DIN BÄSTA VÄN Sälj & Marknad | 2022-11-23
Styrning med struktur Strategi | 2022-11-23
Bolagets kapital - del 1 Strategi | 2022-11-23
Hållbarhet med affärsnytta Strategi | 2022-10-25
När kompassnålen snurrar Ledarskap | 2022-10-25
VD-stödet i Sverige AB Karlavägen 18
114 31 Stockholm 08 - 627 00 10 info@vdstodet.se
Copyright © 2022

Vi använder cookies för att förbättra vår plats och vid kommunikation med oss lagras dina uppgifter för att kunna fullfölja din begäran om kontakt.

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här och om cookies hos Post- och telestyrelsen.