- Praktiska råd som fungerar

Är du trött på att vara vd i det bolag som du äger?

Ledarskap | 2019-12-10

Står du inför en generationsväxling eller ägarskifte inom de kommande åren? Har du tröttnat på att vara den ”Ofrivillige direktören” och är beredd att göra något åt saken? Varför inte bara behålla aktierna och istället vara en aktiv ägare men med en extern ledning vid rodret? Alltså ändra din roll från ledande till styrande av eget bolag. Dessa två roller bör dock tydligt separeras genom t.ex. ett ägardirektiv. 

 

Att exempelvis ta in en extern vd kan vara det smartaste du kan göra för ditt företag. Det är samtidigt en krävande förändringsresa som inte görs i en handvändning. Du som ägare ska vara noggrann förberedd, inte minst på den mentala nivån för att undvika misslyckanden och konflikter. Du ska skapa bästa möjliga förutsättningar hos dig själv och din organisation för en ny tillträdande vd. Innan en extern vd tas in är det nödvändigt att formulera sina mål och tydliggöra rollfördelningen samt vd:s mandat och ansvar.

 

Som ägare identifierar du dig ofta med ditt företag, har personliga relationer till kunder, leverantörer och inte minst till personal. Många gånger finns det också flera syften än att bara tjäna pengar. Familjens historia, barnen och orten där man verkar är alla en del av bolaget. En extern vd har ofta inte dessa band att ta hänsyn till. 

Att släppa taget för att bli styrande och inte mera ledande är avgörande från ägarens sida för att det ska lyckas med en extern vd. Att sluta som vd i sitt företag är känsloladdat och leder ibland till en identitetskris. Eftersom vd-rollen är viktig för många ägare måste man hitta sin nya roll, annars är det väldigt lätt att glida tillbaka in i vd-rollen. Speciellt i början när den nya externa vd:n är osäker och inte känner bolaget helt.

 

Skiftet i ledningen är ju ingen affärstransaktion, det handlar om att ägaren lämnar över sitt livsverk. Därför måste personkemi och värdegrund stämma. Men man måste också vara överens om vad man vill med sitt företag, vilka värderingar som utgör grunden för verksamheten och vilken typ av ledarskap man vill se. Mao, vara tydlig med innehållet, det kommer att underlätta processen med att rekrytera och att arbeta med en ny vd. Ett vd-brev/instruktion från styrelsen kan vara ett bra sätt. 

 

Var beredd på att det kommer ske förändringar när du tar in en extern vd. Är du inte redo för förändringar – tänk igenom en extra gång varför ni landade i just det beslutet. Diskutera och skriv ner vad vd:n får röra och inte röra i bolaget, som att bolaget inte får flyttas till annan ort eller att vissa medarbetare måste få vara kvar. 

Tar man in en extern vd så är ägarrollen överställd vd, men i det operativa arbetet är ägaren underställd vd. Man har alltså flera olika roller att bolla med på flera olika nivåer. För att inte ägaren ska lägga sig i vd:ns arbete för mycket är det därför viktigt att skapa ett gediget förtroende mellan vd och ägare.

Vi på VD-stödet har lång erfarenhet av att hjälpa dig som ägare genom processen att på ett kontrollerat sätt ta in en extern vd i ditt bolag.

 

Baserad på ett referat från en föreläsning av Annika Hall för ESBRI

 

Jan Marcusson-Ståhlj

Share
VD-stödet i Sverige AB Karlavägen 18
114 31 Stockholm 08 - 627 00 10 info@vdstodet.se
Copyright © 2025

Vi använder cookies för att förbättra vår plats och vid kommunikation med oss lagras dina uppgifter för att kunna fullfölja din begäran om kontakt.

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här och om cookies hos Post- och telestyrelsen.