- Praktiska råd som fungerar

Ta tillvara på din digitala guldgruva

Strategi | 2022-05-25

Digitalisering betyder helt enkelt användningen av olika digitala teknologier som till exempel mjukvaruprogram, molntjänster, 3D-utskrifter och robotar. Syftet är att skapa affärsnytta genom till exempel effektivare processer och produktion, ett mer sammankopplat IT-system, smarta produkter och tjänster eller t.o.m. nya affärsmodeller och affärer. Ingen enskild teknologi representerar digitalisering utan det är tillämpningen av olika verktyg som ofta kombineras för att uppnå:

1.    Förbättrad kundupplevelse och engagemang

2.    Ökad effektivitet

3.    Bättre beslutsfattande

4.    Högre innovationsgrad

5.    Förändrad verksamhet

Digital infrastruktur

De allra flesta företag använder dagligen e-post för att kommunicera, kalkylprogram för beräkningar, sensorer för att övervaka, plattformar för att sälja, och inte minst program för att hantera bokföring, kund- och leverantörsreskontra, faktureringar och betalningar. Olika plattformar sammanför flera aktörer och underlättar deras transaktioner vilket inneburit en stor och snabb påverkan på små och medelstora företags digitala omställning. De möjliggör digitala lösningar, distributionsnätverk och avancerad dataanalys även för företag med låg IT-kompetens. Företag som utnyttjar digitaliseringens möjligheter presterar helt enkelt bättre och är mer effektiva än företag som inte gör det.

Troligtvis använder du redan idag olika teknologier för att öka produktiviteten i ditt bolag såsom molntjänster (SaaS), moderna affärssystem (ERP, CRM), uppkoppling med fiber och 4/5G samt sakernas internet (IoT). Det som också trendar är avancerade mjukvaruprogram för ytterligare automatisering med hjälp av Big Data, Artificiell Intelligens (AI) och robotar.

Verktygslåda

Tekniken i sig är ju inget självändamål utan ett verktyg för att samla, sortera, analysera och presentera information som gagnar din verksamhet. Men innan du börjar, bestäm vad du behöver för att styra och utveckla ditt bolag på så enkelt sätt som möjligt. Att bara samla och bearbeta data som aldrig används är självklart tidsslöseri. Nästa steg är att besvara frågan – hur? Fördjupa dig mer i vad du har tillgängligt och hur du rent praktiskt går till väga för att komma åt och använda meningsfull information. Till exempel ditt affärssystem ”gömmer” mycket lagrad information ifrån dig, tveka inte att trycka på menyer och undermenyer, samt ringa supporten för att få hjälp.

Kanske behöver du komplettera med ny teknik, mjukvaror eller kommunikation? Genom att ha arbetat igenom stegen ovan har du i så fall en bra bild om vad du saknar och kan besvara frågan; vilka affärskritiska lösningar erbjuder digitaliseringen, hur kommer den att göra det och till vilket pris?

Jan Marcusson-Ståhl

Ladda ned denna PDF

Share
ÖRAT - DIN BÄSTA VÄN Sälj & Marknad | 2022-11-23
Styrning med struktur Strategi | 2022-11-23
Bolagets kapital - del 1 Strategi | 2022-11-23
Hållbarhet med affärsnytta Strategi | 2022-10-25
När kompassnålen snurrar Ledarskap | 2022-10-25
VD-stödet i Sverige AB Karlavägen 18
114 31 Stockholm 08 - 627 00 10 info@vdstodet.se
Copyright © 2022

Vi använder cookies för att förbättra vår plats och vid kommunikation med oss lagras dina uppgifter för att kunna fullfölja din begäran om kontakt.

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här och om cookies hos Post- och telestyrelsen.