- Praktiska råd som fungerar

Mogen för ett generationsskifte?

Strategi | 2020-09-18

En dag dyker den upp, känslan att det kunde vara stimulerande att göra något annat, eller att du innerst inne börjar känna att det tar emot; du har inte samma glöd längre. Familjen pockar dessutom på mer uppmärksamhet och kompisarna har tröttnat på att du bara jobbar. Det är kanske nu det ska ske, att släppa in barnen, någon annan i din familj eller en extern part i bolaget.

Det är just i det ögonblicket du ska säkerställa att du gör vad som krävs och i rätt ordning för att inte förlora kontrollen på ett av ditt livs viktigaste processer. Du behöver helt enkelt göra en del förberedelser. En planering som måste utgå ifrån dig själv och din livssituation, där du måste resonera om olika möjliga vägval och olika mål. Är du mentalt och emotionellt mogen för att ta nästa kliva i en överlåtelseprocess och är ditt företag i redo för att säljas? Bjuder du in spekulanter och intressenter för tidigt och karusellen är igång. Revisorer, jurister och andra rådgivare börjar höra av sig utan att du egentligen är beredd eller kan få kontroll över det. Frågor som rör familjerätt, bolagsrätt, skatterätt, finansiering hopar sig och där sitter du och har inte ens hunnit fundera klart på ”om”, ”hur” eller ”när” du egentligen vill genomföra en ägarförändring och när det skulle passa bäst.

En personlig affärsplan
Ett entreprenörsliv har sällan plats för stora eller tidskrävande fritidssysselsättningar. Ditt företag har ju alltid varit ditt arbete och inte sällan även fritidsintresse, ja faktiskt ditt liv. Innan du kommer att kunna klara av att mobilisera kraft och energi för att ta dig ur allt som händer behöver du förbereda ett liv utan ditt företag. Dags för din personliga affärsplan, vad vill du med resten av ditt liv?

Förutom dig själv behöver du förbereda ditt företag för att få en så bra värdering som möjligt.  Det är många lednings- och styrprocesser som ska finnas på plats och som ska fungera för att du ska kunna lämna över företaget utan att du själv måste stanna kvar för länge efter överlåtelsen. Det vi ibland kallar för att få en fotboja några år efter överlåtelsen.

I det här skedet behöver du ha en bra diskussionspartner och rådgivare som inte är den som ska sälja och heller inte den som ska köpa ditt företag. Tillsammans förbereder ni ditt kommande ägar- eller generationsskifte. Begreppet ”mogna” är ett viktigt värdeord att ha med i det arbetet. Ditt beslut och din nya livsposition måste få mogna fram under arbetets gång och i samtalen. Samtidigt behöver ditt företags styrningsfunktioner ses över så att du kan närma dig ett planerat och kontrollerat ägarskifte som inte får verksamheten ur balans. Själv måste du ju hålla fullt fokus på din verksamhet under tiden du jobbar fram din nya livssituation. En tillitsfull relation med en av våra konsulter, som har ”svart bälte” i förändringar som denna är av stort värde och skapar trygghet för dig själv, dina medarbetare och din familj.

I kommande nyhetsbrev kommer vi att skriva mer om praktiska och tekniska aspekter som en företagsförsäljning innefattar.

Sven-Erik Adolfsson

Share
ÖRAT - DIN BÄSTA VÄN Sälj & Marknad | 2022-11-23
Styrning med struktur Strategi | 2022-11-23
Bolagets kapital - del 1 Strategi | 2022-11-23
Hållbarhet med affärsnytta Strategi | 2022-10-25
När kompassnålen snurrar Ledarskap | 2022-10-25
VD-stödet i Sverige AB Karlavägen 18
114 31 Stockholm 08 - 627 00 10 info@vdstodet.se
Copyright © 2022

Vi använder cookies för att förbättra vår plats och vid kommunikation med oss lagras dina uppgifter för att kunna fullfölja din begäran om kontakt.

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här och om cookies hos Post- och telestyrelsen.