- Praktiska råd som fungerar

Generationsskifte III

Strategi | 2020-11-25

Familjeråden ligger bakom er och du är hyfsat på det klara med hur ditt familjeföretag ska flyttas över till nästa generation. Dags att andas ut, tänker du, det gick ju att äntligen komma fram till den punkten också idag. Ett förrädiskt lugn infinner sig men det är nu du behöver börja se dig om efter de som kan hjälpa dig att genomföra det ni bestämt. Du själv och din familj måste hålla verksamheten igång, annars stannar firman och du riskerar att tappa värden. Du behöver utse en rådgivare som håller i ditt projekt, ja det är ett projekt. Genomförandet förutsätter en bra koordination mellan jurister, revisorer, mäklare, din egen pensionsrådgivare, bankrådgivare och många fler. Beställ tjänsterna i rätt ordning och i rätt omfattning så att de blir gjorda och att de synkar med varandra.

Bolaget säljs till vem?

Det är en naturlig del av det ekonomiska kretsloppet att företag startas och byter ägare. I en överlåtelse inom familjen, t.ex. till ett av dina barn, så måste många intressen tillgodoses. I vanliga fall behöver de andra barnen kompenseras samt arvskatt och annat tas med i beräkning. För din sinnesro är det också viktigt att familjen håller sams. Säljer du däremot bolaget externt så måste du vara noga med att bland annat gå igenom sådant som värderingsmodeller, due diligence, ordning och reda på alla papper, tidpunkt för försäljning, hemlig/öppen försäljning, accepterat pris, tilläggsköpeskilling och överlåtelseavtal.  Även en plan B ifall försäljningen inte blir av bör finnas på plats.

Pengar

När det kommer till dig själv ska du fundera på den tilltänkta köpeskillingen och huruvida tillräckligt med medel är kvar så att du kan leva på det sätt du hade förväntat dig. Titta extra noga på din K10 blankett och sätt dig in i 3:12 reglerna. Notera att en vinst vid företagsförsäljning kan beskattas mellan 20 och 60 procent beroende på om det gäller fåmansföretag och om du har varit aktiv i bolaget eller inte.

Hur mår jag?

Du kommer att utsättas för många prövningar både under förberedelseperioden innan du säljer ditt bolag och efter du har sålt det. Människor som synar ditt bolag kommer ofta med synpunkter och kommentarer som kan vara annorlunda än dina egna uppfattningar; ha ett öppet sinne. Var proaktiv och tänk på att det även kan finnas fördelar då nya ägare kommer med nya idéer, nytt kontaktnät och ny kompetens.

Det är också en övergångsperiod och process att i praktiken släppa taget om ditt bolag. Ofta är det en känslomässig resa som inleds och så steg för steg inser du att du är mer beroende av ditt sålda bolag än tvärtom. Intressant i sammanhanget är att enligt en undersökning som gjordes av en företagarförening visade att företagsägare med mindre än 10 anställda anser det svårt att hitta nya ägare; ju större antal anställda desto mera positiva var ägarna.

Din exitplanering kan vi på VD-stödet bistå dig med.

Sven-Erik Adolfsson

Share
ÖRAT - DIN BÄSTA VÄN Sälj & Marknad | 2022-11-23
Styrning med struktur Strategi | 2022-11-23
Bolagets kapital - del 1 Strategi | 2022-11-23
Hållbarhet med affärsnytta Strategi | 2022-10-25
När kompassnålen snurrar Ledarskap | 2022-10-25
VD-stödet i Sverige AB Karlavägen 18
114 31 Stockholm 08 - 627 00 10 info@vdstodet.se
Copyright © 2022

Vi använder cookies för att förbättra vår plats och vid kommunikation med oss lagras dina uppgifter för att kunna fullfölja din begäran om kontakt.

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här och om cookies hos Post- och telestyrelsen.