- Praktiska råd som fungerar

Å sen då - vad hände?

Strategi | 2023-01-23

Å sen då – vad hände?

Vi har i många sammanhang tjatat om vikten att ha full kontroll på sina kostnader för att nå ett så bra resultat som möjligt. Detta gäller i såväl goda som svåra tider. Det är emellertid fullt naturligt och nödvändigt att kontinuerligt investera i olika saker för att utveckla företaget. Syftet varierar. Det kan bland annat vara fråga om att:

·         Öka försäljningen

·         Förbättra kompetensen

·         Bygga varumärket

·         Expandera geografisk

·         Mm mm

Det är ofta frågan om så kallade mjuka investeringar. Alltså inte bara i maskiner och utrustning för att kunna leverera. Effekten av en maskininvestering är enkel att förutsäga. Maskinen klarar av att producera X antal enheter per timme, det vet man. Sedan får man göra avdrag för planerade stopp för att fylla på eventuella råvaror och utföra drift och underhållsarbeten. Vips så vet man vad man får ut av investeringen. Sedan är det bara att följa upp att man får förväntat resultat. Den kontrollen är enkel att göra, och genomförs av de flesta företagen.

Man brukar säga att göra en plan beskriver vad man skall göra annorlunda nästkommande år jämfört med innevarande. Ska/vill man inte göra någonting annorlunda behövs ingen plan, eller hur?

Många företag gör upp planer och budgeterar för mjuka investeringar såsom:

·         Annonskampanjer

·         Mässdeltagande

·         Utbildning

·         Konferenser

·         Utvecklingssamtal

·         Mm mm

Emellanåt tas dock beslut att genomföra denna typ av investeringar snabbt. Man får ett erbjudande, vill du delta i en aktivitet? Ja eller nej? Snabba beslut krävs för att kanske få ett lägre pris. Under tidspress sätts det inga mål för aktiviteten och därmed är det svårt att bedöma resultatet. Kom ihåg, mål skall vara enkla att förstå och mäta. Snabba enstaka aktiviteter är onödiga kostnader och ger oftast inget eller begränsat resultat. Ofta har företaget ingen aning om utfallet på aktiviteter då INGEN uppföljning görs över huvud taget. Inte ens på planerade aktiviteter. Titta igenom vad ni historiskt gjort, i stort sett rutinmässigt, och ifrågasätt dessa aktiviteter. Aktiviteter försvaras eventuellt med kommentarer som ”det här har vi alltid gjort”. Här finns det mycket resurser att spara med en bättre uppföljning på utfallet.

Uppföljning av beslut skall i regel alltid genomföras. Oavsett vilken typ av beslut det är. Vid möten, se till att föra mötesanteckningar och att ansvarig för aktiviteter utses och när aktiviteten skall vara färdig. Ånyo, följ alltid upp!

VD-stödet kan hjälpa till att få ordning på torpet.

Stefan Erlandsson

Ladda ned denna PDF

Share
VD-stödet i Sverige AB Karlavägen 18
114 31 Stockholm 08 - 627 00 10 info@vdstodet.se
Copyright © 2025

Vi använder cookies för att förbättra vår plats och vid kommunikation med oss lagras dina uppgifter för att kunna fullfölja din begäran om kontakt.

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här och om cookies hos Post- och telestyrelsen.