Att starta ett bolag tillsammans med en eller flera personer har många fördelar och styrkor. Man kombinerar och kompletterar varandra där fler ögon, öron och hjärnor driver det gemensamma bolaget framåt och därmed ökar chansen att lyckas bättre.
Ibland glömmer kompanjonerna bort eller skjuter upp diskussionen om ett ägaravtal (kompanjon-/aktieägar-/partnerskapsavtal) till ett senare skede vilket kan bli både besvärligt och tidskrävande. Emellertid är det ofrånkomligt med oförutsedda händelser och motgångar som sätter ägarskapet på prov samt skapar konflikter med olika uppfattningar om viktiga frågor. Ju tidigare man diskuterar och förbereder ett ägaravtal desto bättre, helst innan man startar bolaget.
Potentiella lösningar
Att fundera på framtida och hypotetiska konfliktsituationer är inte särskilt positivt eller konstruktivt. Å andra sidan är det nödvändigt för att en lösning potentiellt ska bli accepterad bland delägarna i ett bolag, och i bästa fall kan det även vara en förebyggande åtgärd som tjänar partnerskapet.
Självklart är det omöjligt att förutsäga alla konflikter som kan uppstå framöver, men har man åtminstone överenskommit om de stora frågorna exempelvis firmatecknare, styrelsesammansättning, plötslig sjukdom eller dödsfall, exit, kapitaltillskott, finansiering, arbetsroller, jävsituationer, lojalitet, löner, pensioner, mm, så har man en bra grund att stå på. Ett ägaravtal är egentligen ett levande dokument som med jämna mellanrum ska läsas och vid behov uppdateras.
Prata om det
Att ta initiativ till att diskutera ett ägaravtal kommer att minska potentiella tvister och gör att företaget leds tydligare. Inled dock med att fråga dig själv varför du vill starta, äga och driva ett bolag med en eller flera personer? Ni har säkerligen en affärsidé som entusiasmerar och en gemensam drivkraft men börja först med en självanalys.
Diskussionsämnet kommer att variera och det inte ovanligt att det kan bli både personligt och privat. Räds inte det och se till att det hanteras på ett värdigt och korrekt sätt. Det fungerar ofta bättre att anlita en extern person som hjälper till.
Ordning och frihet
Det är bolagsordningen och aktiebolagslagen som reglerar samarbetet mellan ägarna i ett gemensamt ägt aktiebolag. Samtidigt så råder det avtalsfrihet (grundprincip i Sverige) vilket betyder att man i stort sett, med några undantag, kan ingå ett avtal med vem man vill och om vad man vill, såvida det inte strider mot lagen.
Hur ser ordningen ut i ert företag? Har ni ett ägaravtal som ni är nöjda med? Har ni säkrat er mot framtida förändringar? Det är aldrig för sent att ta tag i sådana viktiga frågor.
