- Praktiska råd som fungerar

Har du någonsin gjort ett personligt bokslut över ditt år?

Ledarskap | 2021-10-27

Har du någonsin gjort ett personligt bokslut över ditt år?

Vi närmar oss årsskifte och för de flesta innebär det bokslut i företaget. Vi summerar, reflekterar och värderar det gångna året. Att göra det också för egen del kan vi varmt rekommendera. Vad har du egentligen gjort och vad har du lärt dig, och framför allt hur ska du använda det framöver.

Vi vet alla att vi ska hålla utvecklingssamtal med våra medarbetare men hur ofta gör vi det med oss själva? Med pandemin i åtanke så har vi nog alla förändrat vår vardag på olika sätt både på jobbet och privat. Hur kommer det att påverka vårt beteende framåt i tiden?

När du följer upp årets händelser på ett strukturerat och genomtänkt sätt så ökar möjligheterna för att dra nytta av dina erfarenheter. Vilka mål hade du satt upp både på jobbet och privat och hur nöjd är du med resultatet? 

Det är först när vi sammanfattar alla med- och motgångar som vi kan dra lärdom av dem. Det är ju inte bara av misstag vi lär oss saker, lika viktigt är det att ta vara på vad som gjorde att just det här projektet blev så lyckat. Det är också viktigt att skriva ner vad du kommer fram till för att tydliggöra insikterna och för att förankra tankarna hos dig själv.                                                                                                                                                               

Enklast är att dela upp det i arbets- och privatliv. Vilka mål hade du i arbetslivet, både när det gäller företagets framgång och utveckling och din egen utveckling. Hur har din egen arbetsroll sett ut? Det kan också vara bra att titta på vilken struktur och arbetssätt du haft. Hittar du exempelvis alla beslutsunderlag du behöver på en gång eller måste du leta? Hur har du använt din tid? Nyttjar du den effektivt eller är den full av tidstjuvar? Har du genomfört allt du planerade att göra på din fritid och tillsammans med familjen? 

Några andra frågor som kan vara viktiga att fundera på

Vad har varit din största utmaning under året?

Vad har du släppt taget om?

Vad har du varit mest stolt över?

Vad har varit det bästa med dig under året?

Vem eller vilka vill du tacka extra mycket för året som varit och varför?

Vilket resultat gav medarbetarundersökningen?

Följdfrågor till ovanstående är också; Hur har du hanterat just den situationen och vad har du lärt dig?

Till sist är det dags att sätta mål för nästa år. Med utgångspunkt från det du kommit fram till med ovanstående frågor; vad är det viktigaste du vill uppnå?  Skriv ner det och leta gärna upp en bild som kan illustrera varje mål och sätt upp på en strategisk plats. Du blir påmind om vart du är på väg och kan göra lite varje dag för att nå dit.

Agneta Nyberg 

 

Ladda ned denna PDF

Share
ÖRAT - DIN BÄSTA VÄN Sälj & Marknad | 2022-11-23
Styrning med struktur Strategi | 2022-11-23
Bolagets kapital - del 1 Strategi | 2022-11-23
Hållbarhet med affärsnytta Strategi | 2022-10-25
När kompassnålen snurrar Ledarskap | 2022-10-25
VD-stödet i Sverige AB Karlavägen 18
114 31 Stockholm 08 - 627 00 10 info@vdstodet.se
Copyright © 2022

Vi använder cookies för att förbättra vår plats och vid kommunikation med oss lagras dina uppgifter för att kunna fullfölja din begäran om kontakt.

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här och om cookies hos Post- och telestyrelsen.