- Praktiska råd som fungerar

Bli bättre på att fatta beslut

Ledarskap | 2018-12-18

I en föränderlig värld fattar vi beslut hela tiden utan att tänka på det. Hur många av besluten styrs av fakta och hur många styrs av magkänslan är frågan. Går det att minimera valmöjligheterna och blir mer effektiv i sitt beslutsfattande?

 

Hur blir jag en bättre beslutsfattare

Som företagare bör du fundera på hur beslutsprocessen ser ut i ditt företag. Vi är ofta duktiga på att samla in material och analysera den fråga vi ska fatta beslut i men vad händer sedan? Vem är ansvarig för att genomföra beslutet, när ska det vara klart och hur följer vi upp effekterna?

Vilka ska vara med och fatta beslut och hur ska vi fatta beslut? Ska det vara koncensus, majoritet eller bestämmer VD:n, det finns många olika sätt. Alla har för och nackdelar men ju fler som är delaktiga på något sätt ju mer förankrat blir beslutet.

Var tydlig med vad som förväntas av medarbetarna; har de beslutsmandat, genomförandemandat eller förväntas de bara komma med synpunkter.

Skjut inte upp besluten, det är lätt att göra om det finns många alternativ. Att inte fatta beslut är också ett beslut men det är sällan ett aktivt val. Väntar vi för länge kan också förutsättningarna förändras och vi kan bli omsprungna av t ex konkurrenterna.

Ibland handlar det om bara ”just do it”

  • Se till att ha medarbetare omkring dig som tänker olika för att vidga perspektiven. Det är lätt att fastna i ett filter av tidigare erfarenheter som gör att vi ser det vi vill se och tänker bort det som inte passar in i bilden.
  • Hylla modiga beslut i organisationen och föregå med gott exempel; Chefen kan också göra fel ibland, berätta om det och vad du lärde dig.
  • Kom ihåg minnesregeln HALT; alltså fatta inte beslut när du är Hungry, Angry, Lonely eller Tired för då går reptilhjärnan igång och vi blir kortsiktiga.

 

Agneta Nyberg inspirerad av Mona Riabacke doktor i risk- och beslutsanalys

 

Share
Bli en bättre beslutsfattare Ledarskap | 2020-12-14
Vad är ett ledningssystem? Strategi | 2020-12-14
Partnerskap – Lätt att gå in i men svårare att ta sig ur! Ekonomi & Finans | 2020-12-14
Likviditet – varför? Ekonomi & Finans | 2020-11-25
Kampen om kunden Sälj & Marknad | 2020-11-25
VD-stödet i Sverige AB Karlavägen 18
114 31 Stockholm 08 - 627 00 10 info@vdstodet.se
Copyright © 2021

Vi använder cookies för att förbättra vår plats och vid kommunikation med oss lagras dina uppgifter för att kunna fullfölja din begäran om kontakt.

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här och om cookies hos Post- och telestyrelsen.