- Praktiska råd som fungerar

Partnerskap – Lätt att gå in i men svårare att ta sig ur!

Ekonomi & Finans | 2020-12-14

Partnerskap kan vara på både gott och ont. Om alla delägarna är överens om allting, jobbar åt samma håll och problem som uppstår löses i samförstånd så flyter allting på, för stunden i alla fall. Är delägarna från början inte överens eller har samma ambitioner med företaget och hur mycket man vill engagera sig, då kan det gå väldigt snett. Det enda man vet med säkerhet är att sitter man i ett partnerskap kan det kosta på att ta sig ur det.

Hur hamnar man i ett delägarskap / partnerskap i ett företag. Några vanliga vägar dit är:

·         Två eller fler individer bestämmer sig för att starta ett företag tillsammans

·         En företagsägare kan bestämma sig för att sälja del av företaget

·         Företag slås ihop

·         Tidigare anställda får ett erbjudande att köpa ut ägaren

·         Man kan ärva en del av ett företag. Se tidigare artikel – "Familjen kan vara både till glädje och besvikelse"

Jag arbetade med ett företag som etablerades för 35 år sedan av två perifera vänner. De ägde halva bolaget var. Vi kan kalla dem för Spara och Slösa. Det gällde både i företaget och privat.  Spara var den som drev företaget långsiktigt medan Slösa bara ville arbeta operativt i produktionen. Det bedrevs inget styrelsearbete och de hade inte något aktieägaravtal eller andra dokumenterade överenskommelser. Företaget var inte speciellt lönsam så man får nog kalla det mer av typen försörjningsbolag. Utdelning hade skett vid något enstaka tillfälle.

Slösa hade sedan en tid haft önskemål att sälja sin andel och ägarna bad mig att göra en värdering av företaget. Jag gjorde en diskonterad kassaflödesvärdering och redovisade detta för ägarna. Båda trodde att bolaget var värt något mer men de accepterade värderingen och Spara erbjöd sig att köpa Slösas aktier, något som bekräftades med en verbal överenskommelse. Efteråt började Slösa att dra ned på sin arbetstid mycket. En dag meddelade Slösa att han träffat en gammal kompis på en fest som hävdade att företaget var värt minst 5 gånger mer än vad jag hade satt som värde. Kompisen hade sagt att han kunde sådant här och Slösa trodde på hans värdering och det blev ingen affär då han trodde att han blivit lurad. Slösa erbjöds då att köpa Sparas aktier enligt min värdering men det ville/kunde han inte. Spara vände sig då till Slösas kompis och gav honom uppdraget att inom 6 månader sälja bolaget till den värderingen han satt. Det blev naturligtvis ingen försäljning och stämningen blev allt sämre mellan delägarna. Spara mådde otroligt dåligt av situationen och sjukskrevs under knappt ett år. Slösa tvingades då driva företaget och det gick sämre och sämre. När Spara kom tillbaka efter sjukskrivningen så erbjöd han sig att köpa Slösas aktier enligt min värdering 1,5 år tidigare. Då gjordes affären upp.

Dessa två herrar borde medan de fortfarande var vänner pratat sig samman omkring vision, mission, arbetsfördelning, ersättningar och varför de vill starta ett företag innan de ”hoppade i säng” med varandra. Utöver detta borde de absolut ha upprättat ett aktieägaravtal inklusive en överenskommen värderingsmodell. Då hade separationen sannolikt gått mycket enklare och snabbare men framför allt utan sjukskrivningar. Tänk på att din privata situation kan påverka ägandet.

Vill ni diskutera partnerskap hör gärna av er till VD-stödet.

Stefan Erlandsson

Share
ÖRAT - DIN BÄSTA VÄN Sälj & Marknad | 2022-11-23
Styrning med struktur Strategi | 2022-11-23
Bolagets kapital - del 1 Strategi | 2022-11-23
Hållbarhet med affärsnytta Strategi | 2022-10-25
När kompassnålen snurrar Ledarskap | 2022-10-25
VD-stödet i Sverige AB Karlavägen 18
114 31 Stockholm 08 - 627 00 10 info@vdstodet.se
Copyright © 2022

Vi använder cookies för att förbättra vår plats och vid kommunikation med oss lagras dina uppgifter för att kunna fullfölja din begäran om kontakt.

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här och om cookies hos Post- och telestyrelsen.