- Praktiska råd som fungerar

Är bolaget din framtida pension?

Ekonomi & Finans | 2022-01-27

Frågan om pensionen kan tyckas ligga långt fram i tiden och kan, med viss rätt, upplevas som komplicerad. Det är därför inte konstigt om man väljer att skjuta besluten framför sig. Vi tycker naturligtvis att du ska göra tvärtom och uppmuntrar dig att ta tag i frågan omgående.
 
Egenföretagare vs anställd
För att du som företagare ska få samma pension som om du vore anställd behöver du ta ut lön samt betala in avgifter och skatter för att tjäna in till din allmänna pension från staten. För att kompensera den tjänstepension som de flesta anställda har via sina arbetsgivare bör du även spara cirka 4,5 % av din inkomst. Ur ett kostnads-perspektiv är tjänstepensionen ett bra alternativ. Till skillnad från lön utgår inga sociala avgifter på pensionsinsättningar, man betalar i stället en särskild löneskatt som är ca 6% lägre än sociala avgifter. Du som äger ett aktiebolag har rätt att göra avdrag för privat pensionssparande i din inkomstdeklaration till Skatteverket med upp till 35 procent av lönen. Det gäller om du endast betalar in till allmän pension från bolaget och inte till någon tjänstepension. Ju tidigare du får koll på din pension desto större möjlighet har du att påverka den, www.minpension.se är en bra start. För att få en lösning som passar just dig bör du ta kontakt med en seriös pensionsrådgivare som är registrerad i Finansinspektionens företagsregister. Var extra noga med avgifter och kostnader som tas ut och hur beloppet på pensions-konton påverkas. Samma sak gäller risknivån, att ha en så hög riskjusterad avkastning som möjligt är något som man gärna eftersträvar. Var dock extra noga med att de investeringsalternativ du väljer mellan är väl analyserade. Vi lever dessutom längre så planera att allmänna pensionsåldern sannolikt kommer att höjas ytterligare framåt i tiden.

Har ditt bolag något värde att räkna med?
Förhoppningsvis har du byggt upp värden i ditt bolag som i framtiden kan realiseras och utgöra ett bra tillskott till din pension. Men tänk om planerna inte går i lås eller att dina förväntningar inte infrias. Starta därför med att göra en översiktlig uppskattning av ditt företags värde för att undvika överraskningar. Det finns olika strategier och modeller för att värdera ditt företag. Förutom en indikation om värdet ger det dig också en insikt om vad du bör jobba med för att få ett så högt värde som möjligt på längre sikt. Förutom finansiell information, både historisk och ett tänkt scenario framåt är det andra viktiga pusselbitar som måste vara på plats. Har du en organisation som klarar att leverera, kan du attrahera rätt arbetskraft? Finns det en plan för hur du ska uppnå dina må? När är det rätt tid att sälja? Kommer dina tjänster/produkter fortsatt efterfrågas? Är det fler i familjen som arbetar inom företaget som kommer att pensionera sig samtidigt? Generationsväxling - kan nästa generation betala det förväntade köpeskillingen? Kompensera syskon. Planerar du med att få ”lön” från företaget när du pensionerat dig? Är några frågar som behöver besvaras.

Vi på VD-stödet kan hjälpa dig med att reda ut, planera och implementera ett ”tänk” kring din pension.

Jan Marcusson-Ståhl

Ladda ned denna PDF

Share
ÖRAT - DIN BÄSTA VÄN Sälj & Marknad | 2022-11-23
Styrning med struktur Strategi | 2022-11-23
Bolagets kapital - del 1 Strategi | 2022-11-23
Hållbarhet med affärsnytta Strategi | 2022-10-25
När kompassnålen snurrar Ledarskap | 2022-10-25
VD-stödet i Sverige AB Karlavägen 18
114 31 Stockholm 08 - 627 00 10 info@vdstodet.se
Copyright © 2022

Vi använder cookies för att förbättra vår plats och vid kommunikation med oss lagras dina uppgifter för att kunna fullfölja din begäran om kontakt.

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här och om cookies hos Post- och telestyrelsen.