- Praktiska råd som fungerar

Skydda dig mot företagskapning

Tips och Idéer | 2017-03-09

I Sverige har sedan många år antalet företagsbedrägerier ökat. De kriminella vet att det är lättare och mindre riskfyllt att begå brott via en dator än till exempel rån. Dessutom är det lindrigare straff om man avslöjas. Ny teknik och den svenska offentlighetsprincipen gör det lätt för den som vill att ta reda på vad som behövs för att skriva ett falskt bolagsstämmoprotokoll och sätta in en ”målvakt” som styrelse och därefter snabbt tömma bolaget på dess tillgångar,  t ex bankmedel.

Det är därför viktigt att skydda företaget. Det är dessutom bra att känna till är att risken ökar i semestertider då ägarna/styrelsen kan vara bortresta och oerfarna vikarier har satts in istället.

Så här enkelt skyddar du företaget

  • Registrera bolagets e-postadress kostnadsfritt hos Bolagsverket. Om det kommer in en ändringsanmälan dit får du genast vetskap och kan omgående kontakta             Bolagsverket så att de inte registrerar någon annan som styrelse.
  • Om detta har inträffat ge skriftliga instruktioner, gärna via e-mail, till banken att omedelbart kontakta dig innan några uttag eller annat med kontot får göras utan att du i förväg har godkänt det oavsett om någon annan har visat upp registreringsbevis eller annat som visar på ny styrelse.

Dessa åtgärder är mycket angelägna eftersom det är viktigt att kunna agera snabbt. Banken gör inget fel om de inte fått nämnda instruktioner och därför betalar ut pengar till någon som med stöd av registreringsbevis visar att den har firmateckningsrätt för bolaget.

En annan möjlighet är att registrera en e-mail adress på Min Myndighetspost, www.minmyndighetspost.se . Via den mailadressen skickar alla anslutna myndigheter information och uppdateringar digitalt istället för fysiskt vad som händer ditt företag.

Du kan även registrera dig som privatperson på Min Myndighetspost så att ingen kapar ditt personnummer eller kanske en lagfart.

 

stefan.erlandsson@vdstodet.se

 

Share
ÖRAT - DIN BÄSTA VÄN Sälj & Marknad | 2022-11-23
Styrning med struktur Strategi | 2022-11-23
Bolagets kapital - del 1 Strategi | 2022-11-23
Hållbarhet med affärsnytta Strategi | 2022-10-25
När kompassnålen snurrar Ledarskap | 2022-10-25
VD-stödet i Sverige AB Karlavägen 18
114 31 Stockholm 08 - 627 00 10 info@vdstodet.se
Copyright © 2022

Vi använder cookies för att förbättra vår plats och vid kommunikation med oss lagras dina uppgifter för att kunna fullfölja din begäran om kontakt.

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här och om cookies hos Post- och telestyrelsen.