Frågan "Vad vill du?" har du säkert hört och ställt många gånger, men när det gäller ditt eget företag är det värt att fundera på vad den verkligen innebär. Det är inte en retorisk eller filosofisk fråga – tvärtom, det är en mycket konkret och praktisk sådan. Svaret formuleras ofta som ett ägardirektiv, ett dokument som tydligt beskriver dina mål och ambitioner med företaget.
Om du inte själv har full insikt i vad du vill med företaget, hur ska då styrelsen, ledningsgruppen eller andra nyckelpersoner förstå det? Många företagare som axlar flera roller vet kanske instinktivt vad de vill, men det är sällan tillräckligt tydligt för andra att agera på. Och är det verkligen bra för företagets långsiktiga utveckling?
Vad vill jag?
Att reflektera över frågan "Vad vill jag?" är naturligt, men att ta den på allvar för att staka ut företagets kurs kräver både tid och fokus. Ett genomarbetat ägardirektiv kommer att ge klarhet i centrala frågor och säkerställa att företaget arbetar i linje med dina intentioner. Dokumentet bör vara ärligt, strukturerat och täcka de viktigaste områdena, utan att bli för omfattande eller detaljrikt.
Om du undrar var du ska börja med att utforma ett ägardirektiv, kan dessa frågor vara till hjälp:
Varför startade du företaget och är dessa skäl fortfarande giltiga?
Vilken tidshorisont ser du för ditt ägande?
Vilken roll vill du ha i företaget – strategisk, operativ eller något annat?
Hur mycket tid är du villig att investera i verksamheten?
Vad är dina mål för företaget de närmaste fem åren (omsättning, tillväxt, kundnöjdhet, medarbetarnöjdhet osv?
Vilka värderingar ska vara grundläggande för företaget?
Hur bör styrelsen vara sammansatt och fungera?
Vad har du för tankar kring hållbarhet?
Har du en exitplan?
Det finns många fler frågor att överväga, men dessa är en bra startpunkt.
Instruktioner?
Ditt ägardirektiv fungerar som en uppsättning instruktioner som tydliggör dina avsikter. Ledningen ska kunna tolka det som en karta med klara målsättningar. Samtidigt är det ett levande dokument som ska kunna anpassas efter förändrade förhållanden. Det är inte något som löser de dagliga utmaningarna, men det ger en tydlig riktning när du lyfter blicken och ser på företagets långsiktiga utveckling.
