- Praktiska råd som fungerar

RISK

Strategi | 2021-10-27

RISK

Ojdå, nu börjar det med något negativt tänker du; ordet risk! Kanske det, men det handlar inte om något farligt, utan om att göra en riskbedömning och skydda dina förutsättningar att driva ditt företag. Vi människor är skapta att agera i en säker miljö där vi känner oss trygga, en s.k. komfortzon. Realiteten är ibland annorlunda och när du drabbas så står du där med ”förvåningens finger i häpnadens mun”. Det går självklart inte att värja sig för alla risker (pandemin i färskt minne!) men det går att förbereda sig för att förmildra och förebygga en kritisk situation.

 

Vad är risk?

Det kan definieras som en värdering av de skadliga konsekvenserna av en eventuell oönskad händelse i framtiden. Lägg märke till att det handlar om en värdering, alltså en subjektiv bedömning som beror på individen eller det specifika företaget. Att jobba på kontor är inte lika riskfyllt när det gäller fallskador jämfört med att jobba som skorstensfejare. 

Du som företagare har ett ansvar när det gäller arbetsmiljön, men du behöver hantera risker utanför lagstiftningen. Några tankar kring affärsrisker: 

-är du allt för beroende av en eller få kunder? 

-vem eller vilka är dina värsta konkurrenter? 

-vilka är nyckelpersonerna bland dina medarbetare?

-har du och din kompanjon ett uppdaterat aktieägaravtal?

-vad händer om en stor kund inte kan betala i tid?

-är dina försäkringar tillräckliga?

Du ska ha koll på företagets processer och planer för att förebygga och reducera risker. En till synes harmlös störning kan plötsligt växa till något mer allvarligt och blir till en kris med mycket stora effekter på din verksamhet. Vem vill det?

Många bolag stoltserar med kreditvärdighet, certifieringar av olika slag, branschmedlemskap, ledningssystem och auktorisationer. Allt detta handlar om ett budskap som säger ”det är minimala risker” när ni har med oss att göra. Vem vill inte det?

Vad gör jag nu då?

Identifiera minst tre av de största riskerna i ditt bolag. Vidare ska du fundera på vilka konsekvenserna blir om risken blir verklig. Om din nyckelleverantör plötsligt inte kan leverera så påverkas din produktion. Du kanske kan leva med det ett tag, men vad händer ifall störningen blir långvarig och du inte har en annan leverantör? Hur mycket kan du härda ut innan du får leveransproblem och din omsättning minskar samtidigt som du får ett dåligt rykte hos dina kunder.

Det gäller att gradera varje risk för att förstå när den är allvarlig, när blir den till ett akutläge och när den förvandlas till en katastrofsituation. Rikta in dig på att förekomma och ha en klar åtgärdsplan när varje scenario inträffar.

Välkommen att höra av dig till oss, vi ger praktiska råd som fungerar!

Daniel Nakell

Ladda ned denna PDF

Share
ÖRAT - DIN BÄSTA VÄN Sälj & Marknad | 2022-11-23
Styrning med struktur Strategi | 2022-11-23
Bolagets kapital - del 1 Strategi | 2022-11-23
Hållbarhet med affärsnytta Strategi | 2022-10-25
När kompassnålen snurrar Ledarskap | 2022-10-25
VD-stödet i Sverige AB Karlavägen 18
114 31 Stockholm 08 - 627 00 10 info@vdstodet.se
Copyright © 2022

Vi använder cookies för att förbättra vår plats och vid kommunikation med oss lagras dina uppgifter för att kunna fullfölja din begäran om kontakt.

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här och om cookies hos Post- och telestyrelsen.