- Praktiska råd som fungerar

Vad behöver du för att prestera optimalt?

Ledarskap | 2018-04-04

Stanna upp och se dig själv i spegeln. Vi har ofta åsikter om kollegor, medarbetare och andra, men hur är det med vår egen självkännedom?                                         

Att reflektera över sitt eget chef/ledarskap med jämna mellanrum är en nyttig övning.

Hur tycker du att en bra chef ska vara? Vilka egenskaper är bra att ha för att kunna leda andra människor mot ett mål, få dem att göra det där lilla extra?

Sätt också fokus på dig själv en stund. Fundera på din roll och dina uppgifter. Vad behöver du för att kunna ge dina medarbetare vad de behöver över tid? Du behöver inte kunna allt men dock tillräckligt mycket för att kunna leda mot målet. Vad behöver dina medarbetare för stöd för att lyckas?  Sist men inte minst hur vill du själv vara som chef?                                                                           

Du måste själv också förstå när din egen kunskap inte räcker till, att vara ödmjuk är en konst och som då också ska förenas med nyfikenhet att lära nytt.                           

Fundera över hur du matchar de önskemålen och behoven som finns, vilka är dina starka respektive svaga sidor? Vad kan du bli bättre på och vad kan du låta andra göra?

Skriv ner svaren så blir allting så mycket tydligare och lättare att sortera och prioritera. Våga be om feedback från dina medarbetare - Vad gör du bra, vad kan du förbättra/göra annorlunda och vad kan du göra mindre av. 

Men tänk på att alla medarbetare är olika och behöver olika ledarskap i olika situationer. Ibland behöver du instruera och ibland kan du delegera till samma medarbetare, men det beror på uppgiften.

Du måste också vara beredd att lyssna och ta in svaren, även om du inte håller med.Ta in det, tugga och fundera på om det finns något matnyttigt. Hur kan du använda det för att utveckla ditt ledarskap? 

För att kunna leda andra måste du samtidigt kunna leda dig själv och se till dina egna behov. Hur tar du hand om dig själv – återhämtning, sömn, hälsa, träning osv? Hur noga är du på att lyssna på kroppens signaler, stannar du upp och reflekterar eller kör du på tills det tar stopp?

Se till att ha luft i kalendern; tid för dina medarbetare, tid för fika, en promenad på lunchen etc.

Framgång kommer inte av att bara köra på i 180, det krävs medvetenhet, tydlighet, mottaglighet, delaktighet, olikhet, trovärdighet och helhet.

 

agneta.nyberg@vdstodet.se

Share
MÄNNISKAN ÄR ETT KONSTIGT DJUR Strategi | 2023-11-22
Är du svag eller stark? Ledarskap | 2023-11-22
Säkra din orderingång! Sälj & Marknad | 2023-11-22
Aktiebrev Ekonomi & Finans | 2023-10-26
Alla kan bli lurade om det vill sig illa Ekonomi & Finans | 2023-10-26
VD-stödet i Sverige AB Karlavägen 18
114 31 Stockholm 08 - 627 00 10 info@vdstodet.se
Copyright © 2023

Vi använder cookies för att förbättra vår plats och vid kommunikation med oss lagras dina uppgifter för att kunna fullfölja din begäran om kontakt.

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här och om cookies hos Post- och telestyrelsen.