- Praktiska råd som fungerar

Psykisk ohälsa kan förebyggas

Ledarskap | 2017-12-13

Det går att motverka och i inte sällan förhindra att psykisk ohälsa uppstår om man är observant och förberedd. Här följer tre snabba tips på vad du som vd, chef, företagsägare och ledare kan göra för att förebygga psykisk ohälsa på arbetsplatsen. 

 

1. Var lyhörd

Märker du att någon medarbetare på arbetsplatsen genomgår en stor livsförändring? Skilsmässa, är nybliven förälder, för stor arbetsbörda, eller har en ny position på jobbet? Skiften i livet är ofta triggers som kan leda till ökad stress och oro samt en obalans. Se till att dessa medarbetare får extra stöd och kanske mer uppmärksamhet under den kritiska tiden. Det lönar sig.

2. Våga fråga

Fråga “hur mår du?” istället för att bara fokusera på jobbresultat under till exempel utvecklingssamtal. Var genuin. Att bjuda in till samtal om hur man mår visar att du har acceptans för att dina medarbetare inte alltid är på topp, och att ni har ett öppet och inkluderade arbetsklimat. Dessutom visar du att du bryr dig och gärna hjälper till om det behövs. Ställa gärna frågor över en kaffe, en bit bort från kontorslandskapet.

3. Kommunicera möjligheterna till stöd

Ibland behövs även utomstående stöd, som inte är kopplat till arbetsplatsen. Gör det tydligt för medarbetarna vad de har för möjligheter att må bättre. Kommunicera vad det finns för stöd att få och vart de kan vända sig för att få det. Ni kanske har försäkringar eller andra leverantörer för kris- eller psykologstöd? Följ upp om det stöd ni har används eller om ni inte utnyttjar det när ni borde.

 

Källa: VD tidningen, Karin Thorsell

 

Share
MÄNNISKAN ÄR ETT KONSTIGT DJUR Strategi | 2023-11-22
Är du svag eller stark? Ledarskap | 2023-11-22
Säkra din orderingång! Sälj & Marknad | 2023-11-22
Aktiebrev Ekonomi & Finans | 2023-10-26
Alla kan bli lurade om det vill sig illa Ekonomi & Finans | 2023-10-26
VD-stödet i Sverige AB Karlavägen 18
114 31 Stockholm 08 - 627 00 10 info@vdstodet.se
Copyright © 2023

Vi använder cookies för att förbättra vår plats och vid kommunikation med oss lagras dina uppgifter för att kunna fullfölja din begäran om kontakt.

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här och om cookies hos Post- och telestyrelsen.