- Praktiska råd som fungerar

KUNSKAP FÅR MAN INTE VIA MODERSMJÖLKEN!

Ledarskap | 2019-12-10

Det är ganska lätt att driva ett företag och bli framgångsrik, i teorin. Det enda som krävs för att lyckas är:

  • Djup kompetens och erfarenhet inom det du erbjuder 
  • Kunna driva företag
  • Förstå hur människor tänker och agerar

Det tar många år att bli riktigt bra på det man erbjuder sina kunder. Vilket yrke du än valt så är det många års utbildning. För många yrken krävs dessutom att efter teoretisk utbildning måste man ha ett antal års praktik för att få titulera sig som till exempel elektriker, revisor, målare, advokat eller rörmokare. Det kan krävas upp till 10 års utbildning inklusive praktik innan man är färdig att kunna leverera fullt ut, och få ta ansvar för det. Många hävdar att det tar ännu längre tid för att bli mästare inom sin yrkeskategori. I Japan tar det t.ex. 20 år att bli mästare inom knivsliperi ????. Det viktigaste för att lyckas långsiktigt är att man måste vara bra, kanske bäst, på det man erbjuder

Om man har ambitionen och målsättningen att driva ett eget företag så krävs kompletterande kunskaper för att effektivt kunna utveckla en verksamhet, och inte springa på alltför många kostsamma minor.  Vi pratar om kunskap inom områden som produktledning, marknadsföring, försäljning, ekonomi, personalfrågor, logistik, myndighetskrav med mera med mera. Kort och gott – kunskapen att driva företag. Med en bra utbildning inom området så krävs det även här många års erfarenhet för att bli bra, kanske bäst, inom området. Trots detta så blir man aldrig riktigt fullärd.

Det är alltid människor vi har att göra med. Vi anställer människor. Vi köper av människor. Vi säljer och levererar till människor. Dessutom jobbar, lever och bor vi bland människor. Sannolikheten att lyckas med affärer och att driva företag framgångsrikt ökar mycket om vi försöker förstå hur människan tänker och agerar i olika situationer, deras beteende. Det som gör detta svårt är att alla människor tänker och agerar olika. Det här är ingen exakt vetenskap, men om man tar med dessa tankar i sina beslut ökar sannolikheten att lyckas avsevärt. Hur man än tar in denna kunskap så tar det lång tid innan man kan börjar förstå sig på människor och deras beteende. Om någonsin! Människan är ett märkligt djur! 

Det är mycket tidskrävande att skaffa sig all den kunskap och få tillräcklig erfarenhet inom dessa tre områdena för att förbättra förutsättningarna för ett framgångsrikt företagande.

Det är här VD-stödet kommer in. Om du efter 10 kanske 20 års yrkeserfarenhet inom ditt område är riktigt duktig, kanske bäst, på vad du erbjuder så kan vi stötta dig i de två andra områdena: företagsledning och människans beteende. 

 

Stefan Erlandsson

Share
ÖRAT - DIN BÄSTA VÄN Sälj & Marknad | 2022-11-23
Styrning med struktur Strategi | 2022-11-23
Bolagets kapital - del 1 Strategi | 2022-11-23
Hållbarhet med affärsnytta Strategi | 2022-10-25
När kompassnålen snurrar Ledarskap | 2022-10-25
VD-stödet i Sverige AB Karlavägen 18
114 31 Stockholm 08 - 627 00 10 info@vdstodet.se
Copyright © 2022

Vi använder cookies för att förbättra vår plats och vid kommunikation med oss lagras dina uppgifter för att kunna fullfölja din begäran om kontakt.

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här och om cookies hos Post- och telestyrelsen.