När en arbetstagare har misskött sig i sin anställning och arbetsgivaren vill avsluta anställningen inställer sig frågan om arbetsgivaren har saklig grund för uppsägning eller rent av laglig grund för avsked.
Detta regelverk har gällt i mer än 40 år och ändå råder förvirring om tolkningen.
För det första kan konstateras att varje brott mot anställningsavtalet och åtagandena i avtalet kan vara grund för uppsägning.
Däremot är avskedande ” reserverat” för misskötsamheter som kan betraktas som förtroendemissbruk eller på annat sätt förtroendeförbrukande.
Förtroendemissbruk handlar om att arbetstagaren missbrukat ett givet förtroende för egen vinning t ex fusk med tidsredovisning, brott på arbetsplatsen, förstörelse av arbetsgivarens egendom, våld och hot.
För det andra är det oerhört viktigt och rättsligt avgörande att markera att saklig grund för uppsägning av personliga skäl förutsätter att arbetsgivaren har påtalat misskötsamheten och genomfört ett sk korrigeringssamtal. Där ska det klarläggas att arbetstagaren löper risk att bli uppsagd om denne inte korrigerar sitt beteende. Om detta inte kan bevisas så föreligger inte saklig grund för uppsägning.
Källa; Personal & Ledarskap 9/2016
agneta.nyberg@vdstodet.se
