- Praktiska råd som fungerar

Det är enkelt att segla i medvind men nu måste vi lära oss kryssa

Ledarskap | 2022-06-27

Under en lång tid har vi i Sverige, och stora delar av övriga världen, upplevt en lång period med kraftig ekonomisk tillväxt. Samtidigt har vi haft låg inflation och mycket låga räntor. Nationalekonomerna har kliat sig i huvudet och undrat över hur kan detta inträffa och fortgå under en så lång tid. Ingen vet.

Inflationen tilltar

Under senare tid har vi sett inflationen öka kraftigt, vilket medför att allt har blivit dyrare. Råvaror, energi, mat, ja det är svårt att se någon produkt som inte drabbats av prishöjningar. Centralbankernas enda vapen mot inflation är att höja räntan. Denna process har Riksbanken med Stefan Ingves i spetsen påbörjat, och vi kan förvänta oss fler höjningar framöver. Sverige kan komma att hamna i ett nytt läge, stagflation. Det innebär att landets ekonomi stagnerar samtidigt som inflation och räntor ökar. I kölvattnet av detta brukar arbetslösheten öka. Vi har inte sett det i Sverige ännu, men men…..Ånyo ett huvudbry för Riksbanken som inte har så många vapen att ta till mot den uppkomna nya verkligheten.  

Situationen har gjort att man börjat se tecken på en recession. En recession är en mindre ekonomisk tillbakagång där ekonomin minskar under två efterföljande kvartal. Är nedgången längre och djupare pratar man om depression. Där är vi inte. Under pandemin fick ett antal branscher det väldigt besvärligt medan för andra märktes det inte över huvud taget. Är det en recession i antågande slår nedgången mot alla branscher, skoningslöst.

Under de senaste i princip 20 åren har vi haft en otrolig tillväxt i landet. Den har gjort det möjligt för entreprenörer att starta och lyckas med sina nya företag. Etablerade företag har vuxit sig större och blivit mer lönsamma. Det har i princip varit omöjligt att misslyckas.

Nu är det andra bullar i antågande. VD’ar och företagsägare måste lära sig att navigera på en krympande marknad med högre priser på insatsvaror och räntor. Konkurrensen kommer att hårdna. VD-stödet har i tidigare artiklar diskuterat omkring behovet och värdet av att alltid effektivisera sitt arbete, förbättra sin marknadsföring och försäljning samt justera sina priser enligt den rådande och kommande situationen med mera.

Framåt marsch!

Ta denna utveckling på allvar. Ett bra sätt att förbereda sig på framtida förändringar är att arbeta med scenarier. TÄNK EFTER FÖRE! Vad händer om marknaden minskar och någon av dina större kunder kanske går i konkurs?  Hur förbereder du företaget på att beställare betalar senare och senare. Hur gör du för att få kompensation för drastiskt höjda priser på insatsvaror. Tänk om din enda leverantör får leveransproblem? Hur stort utrymme har du för att klara räntehöjningar. Sitter du med många fasta kostnader? Vad händer om leveranstiderna ökar? Hur förändras personalsituationen? Frågorna och scenarierna är många, och olika för varje företag.
 

Under nästa förhandlingsrunda kommer sannolikt fackföreningarna att kräva kompensation för den höga inflationen. Troligtvis ganska mycket! Du som har seglat i medvind under 20 år, ta tag i detta. Skota hem på seglen och lär dig kryssa i den nya ekonomiska verkligheten omedelbart. Var en av dem som klarar sig genom denna ekonomiska nedgång och kom ut som en vinnare. 

stefan.erlandsson@vdstodet.se

Ladda ned denna PDF

Share
ÖRAT - DIN BÄSTA VÄN Sälj & Marknad | 2022-11-23
Styrning med struktur Strategi | 2022-11-23
Bolagets kapital - del 1 Strategi | 2022-11-23
Hållbarhet med affärsnytta Strategi | 2022-10-25
När kompassnålen snurrar Ledarskap | 2022-10-25
VD-stödet i Sverige AB Karlavägen 18
114 31 Stockholm 08 - 627 00 10 info@vdstodet.se
Copyright © 2022

Vi använder cookies för att förbättra vår plats och vid kommunikation med oss lagras dina uppgifter för att kunna fullfölja din begäran om kontakt.

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här och om cookies hos Post- och telestyrelsen.