Det finns ett uttryck som säger ”det är recession när grannens företag går i konkurs men det är depression när mitt företag gör det”. En högst känslomässig definition. Man brukar säga att en recession inträffar när bruttonationalprodukten (BNP) minskar två kvartal i rad, om lågkonjunkturen är långvarig så är det depression. När BNP går ned bara ett fåtal %-enheter så är det allvarligt för landets ekonomi.
Hur dåligt det än går för ett land under en lågkonjunktur så är det aldrig så att alla företag tvingas ansöka om konkurs. Låt säga att 5% av alla företag inom en bransch försätts i konkurs så innebär det att 95 av 100 företag överlever. Men om det nu är så att det är mitt företag som är ett av de företag som inte klarar sig måste man som vän av ordning ställa sig frågan; Varför? När man pratar med företagare som tvingats ansöka om konkurs så får man ofta höra att det är externa orsaker som gör att problem har uppstått för företaget. Kunder, leverantörer, konjunktur, räntor, lönekostnader och många andra anledningar. Visst, det är alltid sista droppen som får bägaren att rinna över. Det uppstår naturligtvis situationer som ligger utanför företagarens kontroll, med konsekvensen att de försätter företaget i en knepig sits. Inte sällan är det dock historiska beslut som gör att man sitter där man sitter. Man har helt enkelt gjort ”val” som negativt påverkat förmågan att överleva på sikt och som ett resultat medfört att företaget blivit mindre motståndskraftigt mot eventuella störningar och ekonomiska nedgångar, även mindre.
Likviditetsproblem är den vanligaste orsaken till konkurs, det gäller även framgångsrika bolag med många kunder och fakturor. Om pengarna av olika anledningar inte kommer in på kontot i samma takt som företagets fakturor, löner och skatter ska betalas uppstår en akut kris som om det vill sig illa leder till konkurs. Vi skrev en artikel för drygt ett år sedan om att förbereda sig på kommande ekonomiska nedgångar, ”Lär dig kryssa”. Om du läste den, tog del av innehållet och valde att agera i tid, så vill jag påstå att du aktivt valt att minska risken att bli en av de 5% som drabbas, och i slutändan tvingas ansöka om konkurs när tiderna som nu har försämrats till det värre.
Är företaget i grund och botten hälsosamt så är rekonstruktion en möjlighet att undvika konkurs. Då kan man med hjälp av en rekonstruktör och eventuella förlängningar få upp till 9 månader att göra företaget livskraftigt igen. Se en tidigare artikel om ”Ny rekonstruktionslagstiftning”.
Se er omkring. Inom bygg- och fastighetsbranscherna förefaller en av de vanligaste orsakerna till att företag tvingas till rekonstruktion och/eller senare konkurs är en allt för snabb expansion på lånade pengar. Det gäller båda i Kina, Sverige och andra länder runt om i världen. Lånar man för mycket under goda tider så har man tyvärr ingen större frihet under de sämre, och det är ett eget val. Göran Person sade en gång i tiden ”den som är satt i skuld är icke fri”. Det kan man väl hålla med om.
Vi på VD-stödet kan hjälpa er att skapa hälsosamma företag för överlevnad även i svåra tider.
