Få har undgått att fundera över hållbarhet och vad det betyder för oss som individer och företagare. Man kan ibland tycka att det har gått inflation i själva ordet och dess betydelse, men försök att inte göra det svårt. För ditt företag så handlar det egentligen om dina beslut att prioritera och bidra till en bättre värld. Du kan självklart göra det på många olika sätt, socialt-, ekonomiskt- och miljömässigt, men låt oss den här gången stanna vid inköp.
Ditt företags inköp är förmodligen en stor utgiftspost som omfattar många olika leverantörer, varor och tjänster. Du har antagligen koll på hur du kan minska dina egna utsläpp, t.ex. att alltid släcka lampor eller installera solceller, men hur mycket vet du om dina leverantörer och deras hållbarhetsarbete? Vilka krav kan du ställa? Hur samarbeta med dina leverantörer? Vilka delar kan du titta närmare på?
Få en överblick
Inledningsvis så är det bra att kategorisera dina produktinköp i olika grupper så att du får en överblick över vad du köper, hur ofta, årlig kostnad osv. Förutom att kunna minska slöseri, öka lönsamheten och identifiera möjligheter att kostnadsspara så kan du samtidigt få en uppfattning om vilka produkter som ha störst inverkan på miljön.
Utan att inskränka på leverantörens eget arbete så är det bra att inleda en dialog kring hållbarhet för en eller flera produkter. En diskussion leder ofta till positiva insikter som gynnar alla inblandade. Ett annat sätt är att endast köpa av ett företag som har en miljöcertifiering, exempelvis ISO 14001. Då blir det en tydlig signal för alla som vill sälja till dig, en sorts inträdesbiljett för att göra affärer med ditt företag.
Långsiktighet
Ibland är det nödvändigt att du tänker kortsiktigt för att klara av dina utmaningar, men det är samtidigt också viktigt att tänka långsiktigt. Har du exempelvis ett tillfälligt likviditetsproblem så kan du bli tvungen att köpa produkter med sämre kvalitet eller mer skadliga för miljön än annars. Det må vara hänt, men på längre sikt är det en produkt som uppfyller kraven och bidrar till miljön som gäller. Kortsiktigt och långsiktigt behöver inte alltid vara motsatser till varandra.
Avvägningar är troligtvis något som du och många andra företagare gör varje dag och i många olika sammanhang. Det är dina egna val och dina värderingar som till syvende och sist styr.
Lokalt påverkar globalt
Alla vet att hållbarhet är en global fråga som kräver mycket samarbete mellan länder. Men börja med dig själv, ditt företag och ditt eget beteende så har du i alla fall bidragit med en förbättring. Det är klart att vad man än gör så inverkar det på miljön och tär på dess resurser, men poängen är att aktivt minska negativ påverkan.
Misströsta inte och försök att göra lite mer än vad lagen kräver så kommer du säkert på ett sätt att kombinera affärsnytta med hållbarhetsarbete och i slutändan dessutom tjäna pengar. Just do it!
