- Praktiska råd som fungerar

Affärerna går bra - varför ska jag sälja företaget nu?

Ekonomi & Finans | 2017-04-21

En företagare får arbeta hårt för att uppnå målen, men kan också njuta när det går bra. Att sälja sitt företag kan ligga långt bort i tankarna. Det bör det inte - nu är precis rätt tid att tänka på ditt nästa drag. Här följer varför:

 

Din styrka

När ett företag visar tillväxt är sannolikheten stor att man är intressant för större aktörer. Speciellt om man har bra lokal marknadsandel, en svåråtkomlig kundbas eller en unik arbetskraftskompetens.

 

2017 - starka köpare

Tänkbara köpare har också gått bra de senaste åren, man har pengar i kassan och då har man dessutom lättare för att få låna pengar till förvärv. Räntorna är på rekordlåg nivå. De större företagen letar aktivt efter förvärv för att kunna växa, medan ägarna och styrelserna pressar på.

 

Men hur vet du att du och ditt företag är i toppform och moget för att säljas? Tvåsiffrig tillväxt? Över genomsnittet i marginaler? Du måste se längre än så.

 

Ett år

Det tar i snitt ett år att sälja ett företag. Det är en lång process där man skall identifiera tänkbara köpare, sedan kvalificera dem, få bud från några och därefter slutförhandla. När allt detta är klart så skall avtalet skrivas och även där kan det bli meningsskiljaktigheter. Händelser kan uppstå under tiden, både positiva och negativa. Du kan få ett nytt avtal eller tappa en stor kund, köparen kan få fokus på något annat. Expertråd på vägen kan vara avgörande för att en slutlig uppgörelse skall komma till stånd.

 

Som en kund berättade för mig efter att ha sålt till ett större företag: 

"Förmodligen är bästa tiden att sälja ditt företag är när du inte behöver"

 

allan.martenssom@vdstodet.se

 

Share
ÖRAT - DIN BÄSTA VÄN Sälj & Marknad | 2022-11-23
Styrning med struktur Strategi | 2022-11-23
Bolagets kapital - del 1 Strategi | 2022-11-23
Hållbarhet med affärsnytta Strategi | 2022-10-25
När kompassnålen snurrar Ledarskap | 2022-10-25
VD-stödet i Sverige AB Karlavägen 18
114 31 Stockholm 08 - 627 00 10 info@vdstodet.se
Copyright © 2022

Vi använder cookies för att förbättra vår plats och vid kommunikation med oss lagras dina uppgifter för att kunna fullfölja din begäran om kontakt.

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här och om cookies hos Post- och telestyrelsen.