- Praktiska råd som fungerar

VD stödets seminariedag

Tips och Idéer | 2016-10-23

Mauro Gozzo, Senior Business Economist, Business Sweden berättade om vad som kännetecknar de företag som nominerats till Stora Exportpriset. Kriterierna är tuffa men de företag som når upp till dem har oftast en positiv utveckling under en längre period. Vad är det då som gör dem framgångsrika? En bra produkt eller tjänst är naturligtvis grunden men sedan är det kombinationen av kompetens och affärsmodell som avgör åt vilket håll det går. Man måste vara beredd att både ändra och utveckla såväl affärslogiken som affärsmodellen. Fokus måste ligga på närhet till kunden och sist men inte minst måste det finnas affärskompetens i ledningen.

 

Vad gör man om man redan som 10 åring betraktas som dummast i klassen och ständigt misslyckas? Max Holm ung entreprenör och finansiell rådgivare med många järn i elden berättade om sin skolgång och kampen mot dyslexin. Att aldrig göra rätt och aldrig få beröm tär på självförtroendet. Det är förödande för alla människor men särskilt för barn och deras relation till skolan. Det handlar inte om att vara ”dum i huvudet” utan att hjärnan arbetar på ett annat sätt om man har dyslexi och som då istället genererar ”superkrafter”. Det gäller att våga ta fram och visa upp detta. För omvärlden gäller det att lära oss se superkrafterna och kreativiteten och ta tillvara den. Inte vara så noga med om våra medarbetare kan klockan eller alfabetet.

 

Värva, ärva, fördärva var rubriken på Mats Petterssons föredrag om hur det är att ta över familjeföretaget och nu stå inför nästa generationsskifte. Mats äger Octanorm Nordic AB och Johannesbergs golfbana. Det är inte lätt att ta över verksamheten efter pappa som fortfarande vill vara med och har synpunkter på det mesta. Du är både direktör och vaktmästare och ska vara överallt och uppfylla pappas önskningar. Mats drivkrafter som ledare är att skapa, inspirera och motivera sin omgivning. Han pekar på vikten av detta när det är dags att lämna över till nästa generation. Att inte styra själv utan överlåta till son/dotter att utveckla företaget på sitt sätt och få gå sin egen väg. Ställ gärna frågor om strategier och utveckling och diskutera gärna men håll fingrarna utanför syltburken annars blir du den som fördärvar.

 

Mikaela Laurén femfaldig världsmästare i boxning avslutade dagen med berättelsen om att aldrig ge upp och hur man byter idrottskarriär till nya framgångar. Mikaela har tillbringat mer än 20 år i bassängen och har 16 svenska mästerskap i simning. Hon har klarat kvalificeringen till OS flera gånger men aldrig blivit uttagen. Hennes tider skulle inte räcka till final enligt uttagningskommittén. Det räcker inte att vara bäst i Sverige. Till slut tog energin slut. Mikaela slutade med simningen och hittade boxningen. Ett år senare hade hon proffskontrakt och karriären tog raketfart och snart kom världsmästartitlarna. Efter flera års hårt arbete med att träna ordna boxningsgalor och gå matcher tillhör Mikaela nu ett av Europas största stall. En obändig vilja, starka drivkrafter att bli bäst och tillfredsställelsen att träna har tagit henne dit hon är idag.

agneta.nyberg@vdstodet.se

 

 

 

Share
ÖRAT - DIN BÄSTA VÄN Sälj & Marknad | 2022-11-23
Styrning med struktur Strategi | 2022-11-23
Bolagets kapital - del 1 Strategi | 2022-11-23
Hållbarhet med affärsnytta Strategi | 2022-10-25
När kompassnålen snurrar Ledarskap | 2022-10-25
VD-stödet i Sverige AB Karlavägen 18
114 31 Stockholm 08 - 627 00 10 info@vdstodet.se
Copyright © 2022

Vi använder cookies för att förbättra vår plats och vid kommunikation med oss lagras dina uppgifter för att kunna fullfölja din begäran om kontakt.

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här och om cookies hos Post- och telestyrelsen.