- Praktiska råd som fungerar

Referat av VD-stödsdagen 15 november 2017

Tips och Idéer | 2017-12-13

Jörgen Strömberg VD-stödets ordförande hälsade alla välkomna. Temat Nöjda medarbetare - Nöjda kunder - Nöjda ägare hoppades han skulle innehålla mycket inspiration och nya tankar att ta med sig hem. Viktigt dock att också genomföra idéerna när vi kommer hem också.

Det är bra att byta glasögon ibland och se på saker ur nya perspektiv; vad händer t.ex. om du tittar på en karta över Afrika och funderar på hur stor del av övriga världen som får plats på den ytan. Du kommer att bli förvånad.

Vi fick också med oss kloka uppmaningar signerade Richard Branson

-Gilla det du gör

-Var innovativ

-Var synlig

-Agera med ett lyssnande ledarskap

Kom ihåg att medarbetarna är vår största tillgång!

 

Magnus Tidbeck från Adacto AB talade om vikten av att arbeta proaktivt med sin företagshälsovård och arbetsmiljöfrågorna i företaget. Se till att medarbetarna har bästa möjliga förutsättningar för att kunna utföra sitt jobb utan att behöva kontakta företagshälsovården.

Den psykiska ohälsan ökar och står för mer än 40 % av sjukskrivningarna. Den psykosociala miljön behöver utredas och åtgärdas. Kraven på att göra detta har skärpts i ny lagstiftning, t ex att dokumentera alla åtgärder som görs i arbetsmiljöarbetet.

Kurt Larsson medförfattare till boken Mastering Agility och expert inom mänsklig affärskommunikation talade om Agilt ledarskap. Det handlar om ledarens förmåga att överleva och utvecklas i dagens korta kraftfulla och osäkra affärscykler. Allting går så mycket fortare och som ledare måste man vara på tå hela tiden för att hänga med vad som händer i omvärlden. Kurt menar att;  ”You can manage things but you must lead people”.

Hur kan vi då göra för att vår verksamhet ska bli mer Agil och redo att hantera snabba förändringarna.

-Lyssna med alla sinnen

-Agera beslutsamt (döda alternativen)

-Respondera kompetent

-Mät på rätt sätt

-Lär och utveckla från allt

-Var närvarande Här och Nu

-Skapa delaktighet och öka kreativiteten

Efter lunch var det dags för VD-stödets Agneta Nyberg att tala om hur vi blir en attraktiv arbetsgivare. Utgångspunkten var medarbetarnas livscykel; attraktion, rekrytering, introduktion, utveckling/motivation och avslut med fokus på utveckling/motivation.

Det gäller att skapa en positiv medarbetarupplevelse där det finns arbetsglädje. En miljö där vi får utlopp för vår kreativitet, kan använda vår kompetens, kan påverka och har bra relationer med chefen och kollegorna.

Ledarskapet ska vara aktivt och skapa delaktighet.

Arbetsmiljön såväl fysisk, psykosocial, teknisk och vilka arbetsuppgifter vi har är viktigt för hur vi upplever arbetsgivaren som attraktiv eller inte.

Arbetsmiljöarbetet är ett strategiskt verktyg för att utveckla verksamheten och stärka värdeskapandet.

Det bästa verktyget vi har för att åstadkomma detta är ÖRONEN, det bästa sättet att visa medarbetarna respekt är att lyssna på vad de säger.

 

Dagen avslutades med Magnus Rosander, Lars Jarband och Kent Andersson. De berättade om Söderberg & Partners verksamhet och hur de arbetar på företagssidan med att utforma olika Incentive program. Ett verktyg bland flera för att få nöjda och engagerade medarbetare.

Olika sätt att belöna medarbetarna genom bonus, partnerprogram, värdepapper, personaloptioner mm och hur de olika konstruktionerna påverkar beskattningen. Vad är en beskattningsbar förmån? Hur löser man betalningen för aktier t ex. Många frågor är det och inte helt lätt att göra rätt.  

Kontakta en expert om du funderar på den här typen av lösningar för att inte gå vilse i djungeln av regler.

Share
MÄNNISKAN ÄR ETT KONSTIGT DJUR Strategi | 2023-11-22
Är du svag eller stark? Ledarskap | 2023-11-22
Säkra din orderingång! Sälj & Marknad | 2023-11-22
Aktiebrev Ekonomi & Finans | 2023-10-26
Alla kan bli lurade om det vill sig illa Ekonomi & Finans | 2023-10-26
VD-stödet i Sverige AB Karlavägen 18
114 31 Stockholm 08 - 627 00 10 info@vdstodet.se
Copyright © 2023

Vi använder cookies för att förbättra vår plats och vid kommunikation med oss lagras dina uppgifter för att kunna fullfölja din begäran om kontakt.

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här och om cookies hos Post- och telestyrelsen.