- Praktiska råd som fungerar

Hantera tidstjuven ”kolla mailen” och minska din stress

Tips och Idéer | 2016-11-15

Ju fler gånger vi kollar mailboxen per dag desto mer stressade blir vi. Om vi skulle sänka vårt genomsnittliga antal från 15 till tre gånger om dagen skulle vi inte bara bli mindre stressade, vi skulle också hinna djupdyka i och slutföra viktigare projekt.

Enligt en undersökning inleder 66 procent sin arbetsdag med att lyssna av sina telefonmeddelanden, läsa sms och kolla sin mail. 78 procent läser sedan sina mail kontinuerligt under hela arbetsdagen.

För många av oss är det alltså en självklarhet att stanna upp med sina sysslor och besöka mailkorgen så fort vi ser att det plingar till. Trots att vi kanske precis ägnat 15 minuter eller mer åt att sätta oss in i ett viktigt projekt och börjat fokusera på riktigt. När mailet är läst behöver det kanske åtgärdas, och så går det några minuter, eller ännu mer, åt att göra det. När du sedan sätter dig ner med det viktiga projektet igen måste du återigen ägna 15 minuter för att plocka upp gamla trådar.

Enligt den ledarskapsexperten Mark Murphy är det såklart helt ohållbart, och för att få ordning på problemet ger han följande förslag:

”För det första: Ta en tvåtimmarspaus från email. Och under dessa två timmar tar du tag i dina viktigaste projekt. Sätt på dig hörlurar, och stäng av alla notifikationer från din dator och/eller din telefon – för de är lika störande som en visit till mailboxen. Det är fantastiskt hur mycket vi kan åstadkomma under 1–2 timmar när vi verkligen får tid att fokusera.”

Murphy fortsätter: ”Dagen efter ska du INTE kolla din mail förrän du lagt tio minuter åt att planera din dag, vilka dina viktigaste projekt är och när du ska avsätta tid för att slutföra dem.”

 

Det är enkelt: När du fokuserar blir du mer effektiv. När du blir mer effektiv får du mer gjort. När du får mer gjort har du mindre ångest för att du har för mycket att göra. Och när du har mindre ångest mår du bättre.

Källa: Mark Murphy/Business Insider.

 

agneta.nyberg@vdstodet.se

Share
MÄNNISKAN ÄR ETT KONSTIGT DJUR Strategi | 2023-11-22
Är du svag eller stark? Ledarskap | 2023-11-22
Säkra din orderingång! Sälj & Marknad | 2023-11-22
Aktiebrev Ekonomi & Finans | 2023-10-26
Alla kan bli lurade om det vill sig illa Ekonomi & Finans | 2023-10-26
VD-stödet i Sverige AB Karlavägen 18
114 31 Stockholm 08 - 627 00 10 info@vdstodet.se
Copyright © 2023

Vi använder cookies för att förbättra vår plats och vid kommunikation med oss lagras dina uppgifter för att kunna fullfölja din begäran om kontakt.

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här och om cookies hos Post- och telestyrelsen.