- Praktiska råd som fungerar

Plan A och plan B

Strategi | 2024-03-22

Det kan kännas frustrerande ibland att det finns en del du inte råder över i din vardag. Saker som i många fall kan hindra dig från att leda företaget framåt och lyckas med dina strategier. Lättare blir det däremot om du tar dig tid att kartlägga, analysera och minimera dessa hinder. Låt m.a.o. inte ödet helt bestämma över vad som händer, det är varken kompetent ledarskap eller ansvarsfullt ägande.

Planerar du exempelvis för en investering i en produktionslina som innebär stora finansiella risker är det bra att samtidigt upprättar en plan B och förbereder för olika eventualiteter. Funkar inte plan A så är det plan B du faller tillbaka på. Detta gäller även i din vardag.

Planera plan B

Att tänka igenom och ha en plan B kan hjälpa till att öka chanserna för framgång, särskilt när du står inför osäkerheter eller komplexitet. Det innebär att du är redo att implementera en reservplan om den ursprungliga stöter på hinder eller misslyckas. Det är inte bara en försiktighetsåtgärd utan en strategi som kan vara avgörande för ditt företag.

Att utveckla en plan B bör bland annat inkludera en riskanalys, olika scenarier, inbyggd flexibilitet och inte minst ett tydligt ledarskap.

En risk definieras som din värdering av en eventuell framtida händelse som kan förorsaka olika grader av störningar i din verksamhet. Det går självklart inte att arbeta med alla tänkbara risker, börja med att göra en prioritering på det som har störst negativ inverkan på din verksamhet ifall det inträffar.

Utveckla olika scenarier baserade på dina identifierade risker och förbereda åtgärder som kan hantera varje situation. Involvera dina medarbetare.

En anpassningsbar strategi hjälper dig att klara av nya omständigheter och krav. Du kan till exempel fundera på att diversifiera dina säljkanaler för att säkra dina framtida intäkter eller minskar ditt beroende av en stor kund.

Tydlighet i ditt ledarskap är avgörande för att implementera plan B. Är inte relevanta personer och intressenter med på tåget så blir det svårare att lyckas. Öppen och transparent kommunikation är en framgångsfaktor.

Om du exempelvis är på väg att rekrytera en nyckelperson till ditt företag och denne säger nej; vad gör du då? Är personen enligt dig oumbärlig för företagets framtid så behövs en plan B innan du sätter igång med rekryteringen. Hur mycket ska jag höja lönen och ersättningen? Vad annat kan jag locka med? Vad händer med företaget och planerna om rekryteringen misslyckas? mm

Tänk före

Både interna och externa oväntade affärshinder sker och har du inte tagit höjd för det kan det bli dyrköpt. Att i förväg göra riskbedömningar, skapa processer och rutiner ifall något allvarligt händer kommer att hjälpa dig leda ditt företag mera framgångsrikt. Vi på VD-stödet kan bidra.

Daniel Nakell

Ladda ned denna PDF

Share
VD-stödet i Sverige AB Karlavägen 18
114 31 Stockholm 08 - 627 00 10 info@vdstodet.se
Copyright © 2025

Vi använder cookies för att förbättra vår plats och vid kommunikation med oss lagras dina uppgifter för att kunna fullfölja din begäran om kontakt.

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här och om cookies hos Post- och telestyrelsen.