- Praktiska råd som fungerar

Tillsätt en personlig katalysator* så händer det.

Ledarskap | 2022-05-25

Det är inte fel att jämföra idrottsutövning med företagande, eller kalla det personlig utveckling. Vi kan kallt konstatera att det krävs oerhört mycket utbildning och träning för att nå toppen, men också för att kunna hålla sig kvar där. Man brukar prata om livslång utveckling, eller åtminstone så länge man är aktiv.

 

När man provar en idrott så kan man lätt konstatera om man har fallenhet för sporten. Under skolans idrottsdagar kanske man var snabbast på hundra meter löpning, hoppade längst i sandgropen eller högst över ribban. En naturlig förutsättning bara. Om man vill utvecklas så söker man sig till en klubb där man kan få träning i grupp, kalla det utbildning. Förr eller senare når man sin kulmen och behöver en mer personlig träning för att kunna vidareutvecklas. Då är det de små detaljerna man tittar och putsar på. Detta fortgår så länge utövaren är aktiv och vill förbättra sig. Tränaren eller coachen är väldigt viktig under hela resan. Det är ofta man hör elitidrottare tacka och krama om sin tränare för sina framgångar. Detta faktum och behov är fullt ut accepterat av atleterna och den breda allmänheten.

Tittar vi in på andra yrkeskategorier så är det inte fullt ut lika accepterat. Oavsett inom vilket område man har sin utbildning så är man efter utbildningen på sin höjd en god teoretiker. Det krävs därefter erfarenhet för att bli en god praktiker på området. Väldigt ofta så lämnas man ganska ensam i sin utveckling efter en examen. Visst, man går på kurser och får återkoppling via utvecklingssamtal. Har man nått så pass långt att man anser sig vara en god praktiker så är det detaljerna man behöver upptäcka och slipa på. Det är garanterat svårt att själv upptäcka dessa detaljer och än värre att åtgärda dem. Det är tyvärr alltför sällan en god praktiker har insikten i att en coach eller mentor, gärna från en annan bransch, kan vara vad som behövs för att upptäcka och fixa detaljerna för att vidareutvecklas på ett bra sätt.

Jag såg för en tid sedan en presentation av en mycket erfaren och respekterad kirurg. Han ansåg sig inte ha någon som helst användning av en coach och var ju redan bäst i klassen. Egot var stort. Han konstaterade så småningom att alla idrottsutövare hade, speciellt de bästa i världen, en personlig tränare. Sagt och gjort, han tog mod till sig och bad en erfaren kirurg studera hans arbete under ett antal operationer. När han fick sin återkoppling på områden där han kunde förbättra sig kändes det väldigt svårt för honom. Det var mycket tungt att ta emot kritik och han var på väg att ge upp denna möjlighet. När han sedan, efter att han slipat på detaljerna, märkte att han blev en bättre kirurg så frågade han sig själv - varför gjorde jag inte detta tidigare? Nu har han återkommande coacher närvarande vid sina operationer och känner att han fortfarande utvecklas.

Som VD sitter du ofta ensam i dina tankegångar och beslut. Du diskuterar naturligtvis med ledningsgruppen och andra betrodda medarbetare. Då ni är inom samma företag och bransch så är risken uppenbar att de inte uppmärksammar de små detaljerna som kan vara avgörande.

Vi inom VD-stödet är gärna din långsiktiga coach i din vidareutveckling som företagsledare.

Stefan Erlandsson

*Ett ämne som tillsätts för att starta och öka reaktionshastigheten utan att själv förbrukas

 

Ladda ned denna PDF

Share
ÖRAT - DIN BÄSTA VÄN Sälj & Marknad | 2022-11-23
Styrning med struktur Strategi | 2022-11-23
Bolagets kapital - del 1 Strategi | 2022-11-23
Hållbarhet med affärsnytta Strategi | 2022-10-25
När kompassnålen snurrar Ledarskap | 2022-10-25
VD-stödet i Sverige AB Karlavägen 18
114 31 Stockholm 08 - 627 00 10 info@vdstodet.se
Copyright © 2022

Vi använder cookies för att förbättra vår plats och vid kommunikation med oss lagras dina uppgifter för att kunna fullfölja din begäran om kontakt.

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här och om cookies hos Post- och telestyrelsen.