- Praktiska råd som fungerar

”Det kollektiva blir nästa stjärna”

Ledarskap | 2018-09-21

Vinterns och vårens stora diskussion var om Zlatan Ibrahimovic skulle åka till Ryssland för att spela med det svenska landslaget. Resten är historia.

 

Janne Andersson valde att bygga upp ett välslipat och solitt lag, något som även Zlatan förstod att uppskatta. ”Det kollektiva blir nästa stjärna.” 

 

Har du också en eller ett par ”stjärnor” som tar sig rättigheter i din organisation och som riskerar att påverka företaget negativt? Kanske stjärnorna rent av får hela organisationen att underprestera? Då har du säkert något att lära dig av Janne Anderssons sätt att planera och bygga upp en fungerande organisation som levererar. 

 

Det visar sig ofta att när en dominerande medarbetare slutar på företaget så växer flera medarbetare fort och i många fall passerar den tidigare dominanten i kunskap och produktivitet, 1 + 1 = 3. Det kanske tar sin tid, men icke dominanta medarbetare sitter ofta på mycket stor kompetens som de inte givits/tagit chansen att visa. Det är ofta en fråga om personlighet. Vissa gillar att synas och höras, andra inte.

 

Inventera det ”lag” du har. Förutom stjärnan finns de riktigt bra medarbetarna och där finns trotjänarna, de som gör sitt jobb dag efter dag. Inte sällan finns även någon som egentligen inte platsar alls. 

 

Tydlighet, delaktighet, prestigelöshet och laget före jaget är Janne Anderssons recept. Ditt ledarskap reflekteras i hur väl lagmaskineriet fungerar. Människor jobbar för människor – inte företag. Fråga dina medarbetare, gör en medarbetare-undersökning. 

Vi trivs på jobbet när vi jobbar med rätt människor. Se till att du har en bra relation med dina medarbetare för att utvecklas tillsammans. Slutar ni utmana varandra infinner sig lätt tristess och personen går vidare till nya utmaningar. De allra bästa brinner för sitt jobb. Därför är det extra viktigt att hitta arbetsuppgifter som du vet ligger dem nära hjärtat. Att hålla passionen vid liv gör att de kommer prestera på en nivå som du knappt trodde var möjligt.

Någon som jobbat hårt i många år kan känna sig förbipasserad om någon anställd med dominant personlighet uppmärksammas. Det upplevs lätt som att andra glider in på ett bananskal. Återigen, ta ingen för givet. Inte ens med personen som varit där allra längst.

 

Chefen har ett stort ansvar att bry sig om människorna bakom arbetsuppgifterna. Om du inte gör det kommer det leda till lägre produktivitet och högre personalomsättning. Det är också viktigt att ta en diskussion med den dominanta om riskerna med hens beteende.

 

jan.marcusson-stahl@vdstodet.se

 

Share
ÖRAT - DIN BÄSTA VÄN Sälj & Marknad | 2022-11-23
Styrning med struktur Strategi | 2022-11-23
Bolagets kapital - del 1 Strategi | 2022-11-23
Hållbarhet med affärsnytta Strategi | 2022-10-25
När kompassnålen snurrar Ledarskap | 2022-10-25
VD-stödet i Sverige AB Karlavägen 18
114 31 Stockholm 08 - 627 00 10 info@vdstodet.se
Copyright © 2022

Vi använder cookies för att förbättra vår plats och vid kommunikation med oss lagras dina uppgifter för att kunna fullfölja din begäran om kontakt.

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här och om cookies hos Post- och telestyrelsen.