- Praktiska råd som fungerar

Aktiebrev

Ekonomi & Finans | 2023-10-26

Aktieboken

Enligt aktiebolagslagen (ABL kap 5, 1 §) är bolagets styrelse skyldig att föra en förteckning över bland annat aktiens nummer, aktieägarens namn, personnummer, om aktien omfattas av förbehåll såsom hembud eller förköp. Aktieboken är offentlig handling och ska granskas av bolagets revisor. Det hör alltså till bolagets formaliahandlingar.

När en eller flera aktier byter ägare samt när uppgifterna i aktieboken ändras ska ändringen genast antecknas. Det är Euroclear (f.d. Värdepapperscentralen) som för register över de flesta aktier medan Bolagsverket registrerar dem som ytterst äger och kontrollerar bolaget, den s.k. huvudman. Du kan numera köpa en tjänst för en digital aktiebok som hålls ständigt uppdaterad med de senaste uppgifterna.

Dina aktiebrev

Aktiebrev är ett viktigt dokument för dig som äger och driver ett aktiebolag. Det är ett bevis på att du har en andelsrätt och visar hur många aktier samt vilket slags aktier du äger, t.ex. A-aktier, B-aktier osv.

Aktiebrev ska vara ställda till en viss person och antecknas i aktieboken vilket sker så fort samtliga stiftare undertecknat stiftelseurkunden. Nuförtiden finns det inte längre ett lagkrav att utfärda aktiebrev om inte någon aktieägare begär ut det.

Har tappat aktiebrevet

Det är inte ovanligt att man tappar bort aktiebrevet eftersom det är ett dokument som bara samlar damm i något arkiv. Har ditt aktiebrev kommit bort kan du ansöka hos Bolagsverket att döda aktiebrevet och sedan begära att få ett nytt av berörda aktiebolaget.

Det kan vara ett potentiellt problem vid en företagsförsäljning när en tilltänkt köpare kräver att se aktiebreven. Det kan leda till onödiga förseningar och i värsta fall kan hela säljprocessen avstannar. Vill du ta den risken?

Bolagsstämma

När ett aktiebolag håller bolagsstämma behöver aktieboken vara uppdaterad för att kunna se vilka som har rätt att närvara. Man kan egentligen säga att aktieboken är det viktigaste dokumentet för att du som aktieägare ska utöva din förvaltningsrätt, vilket huvudsakligen betyder att kunna delta och rösta. Det är också på bolagstämmorna som de större och viktiga besluten tas, t.ex. aktieutdelning, förvärv, osv. VD:n har normalt endast attesträtt för den dagliga driften.

Är du en person av ordning och reda så ska du se till att aktieboken alltid är tillgänglig, korrekt och uppdaterad.

daniel.nakell@vdstodet.se

Ladda ned denna PDF

Share
VD-stödet i Sverige AB Karlavägen 18
114 31 Stockholm 08 - 627 00 10 info@vdstodet.se
Copyright © 2025

Vi använder cookies för att förbättra vår plats och vid kommunikation med oss lagras dina uppgifter för att kunna fullfölja din begäran om kontakt.

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här och om cookies hos Post- och telestyrelsen.